Nejhlubší jáma na světě vydala svá tajemství. Úžasné, fascinující, popisovali vědci

Díra vznikla během minulých dob ledových, kdy hladina moře byla výrazně nižší než v současnosti
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Bylo to vzrušující, tajemné a inspirující. Tým odborníků – včetně miliardáře Richarda Bransona, zakladatele společnosti Virgin – popsal svoji průkopnickou misi na dně Belize's Great Blue Hole. Velká modrá díra je největší prohlubeň na světě, měří neuvěřitelných 300 metrů napříč a je zhruba 125 metrů hluboká. Vydala úžasná tajemství.

Součástí expedice byl také Fabien Cousteau, vnuk podvodního průzkumníka Jacquese Cousteaua, který Modrou díru zapsal na mapu již v roce 1971. Pomocí dvou ponorek tým pořídil nové snímky a záběry uvnitř prohlubně a vytvořil první 3D mapu jejího nitra.

Vypadá to opravdu skvěle. Je to sonarový sken celé díry o průměru tisíc stop,” řekla CNN Erika Bergman, hlavní pilotka expedice a oceánografka. Doplnila, že jedním z nejzajímavějších nálezů byly nikdy předtím neviděné stalaktity – typ minerálních útvarů ve tvaru rampouchů – které našli velmi blízko dna.

Velká modrá díra je zatopený závrt ve vodách Honduraského zálivu u pobřeží Belize. Nachází se v centrální části atolu Lighthouse zhruba 72 km od Belize City.

Ne vše šlo identifikovat

Podle odbornice bylo ponoření do díry neuvěřitelný zážitek. „Jednou z naprosto bláznivých věcí je tam vrstva sirovodíku,“ usmívala se říká Bergman. Vrstva klesá ve výšce necelých 100 metrů a odřízne veškeré světlo. Potápěč se ponoří do tmy. „Karibské sluneční světlo prostě zmizí. Všechno úplně zčerná, dole je to naprosto anoxické a absolutně bez života.“

Ovšem díky sonaru s vysokým rozlišením mohli Erika Bergman a její tým vidět složité rysy díry. „Můžete být 20 nebo 30 metrů od krápníku a vidět vše v každém dokonalém detailu, lepším, než by mohl poskytnout zrak,“ vysvětluje. Zajímavé je, že ne vše, co tým našel, bylo možné identifikovat. Na dně díry našli nějaké neidentifikovatelné stopy – Bergman říká, že tyto zůstávají „otevřené interpretaci“. 

Téměř žádný lidský odpad

Bergman přiznala, že přišly chvíle, kdy se docela bála. „Bylo to docela hororové. Jako kdybyste koukali na nějaké sci-fi v televizi. Chtěla bych se tam vrátit,“ má jasno vědkyně. Potěšitelné bylo, že na dně tým v podstatě neobjevil lidský odpad. „V podstatě jsme našli jen dva nebo tři malé kousky plastu,“ dodala Bergman a vyzdvihla práci Belize Audubon Society, která pomáhá chránit díru.

Odborníci se shodli, že je skvělé, že na naší planetě – a většinou v oceánech – jsou prostory přesně takové, jaké byly před tisíci lety. Teď je ještě stejně zachovat i pro budoucnost. Což je jeden z hlavních cílů.

Zdroje: redakce, edition.cnn.com, jpost.com

KAM DÁL: Nebezpečné léto: Policie našla v Sázavě mrtvého muže, nezvěstné chlapce zatím nemá.