Všechno je jinak, španělský mnich je aztécká žena. Je třeba přepsat dějiny

Palacio de Cortés nechal postavit slavný španělský dobyvatel
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Taková chyba se může stát maximálně jednou za deset let. Slavná hláška docenta Chocholouška z kultovního filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! z roku 1974 by se dala klidně použít na objev z Palacia de Cortés v Mexiku. Je třeba přepsat dějiny.

Dlouho se předpokládalo, že kostra vystavená v Palaciu de Cortés v Mexiku jsou ostatky španělského mnicha. Nicméně nová analýza ukázala, že ve skutečnosti s největší pravděpodobností patřila aztécké ženě.

Juan Leyva? Docela jistě ne

Palác Palacio de Cortés ve městě Cuernavaca byl poškozen děsivým zemětřesením v září 2017, což znamenalo rozsáhlou renovaci pro obnovu bývalé slávy budovy. Během restaurátorských prací se antropologové z mexického Národního institutu antropologie a historie (INAH) znovu podívali na údajného mnicha pohřbeného v prostorách paláce.

Zatímco většina z nich věřila, že tělo patřilo španělskému muži jménem Juan Leyva, identita osoby ve skutečnosti nikdy nebyla podrobně prozkoumána. Opotřebení zubů naznačuje, že osobě bylo v době smrti 30 až 40 let. Kromě deformovaných obratlů nenašli v kostře žádné známky nemoci, takže není jisté, jak tento člověk zemřel.

Hodně věcí nedávalo smysl

Na základě velikosti pažní kosti vědci předpokládají, že osoba byla zhruba 147 centimetrů vysoká. A širší pánev jasně ukazuje, že jde o ženskou kostru. Rozhodující je, že tělo podle vědců pochází z období mezi lety 1450 až 1500. A jelikož evropští kolonizátoři dorazili do dnešního Mexika až v roce 1511 n. l., můžeme s jistotou předpokládat, že se nejedná o tělo španělského muže.

Šlo zřejmě o příslušnici Aztéků, s největší pravděpodobností z lidu Tlahuica ve středním Mexiku. Palác Cortés byl postaven Španěly ve 20. letech 16. století, takže se zdá, že budova už byla vztyčena na tomto hrobu. Archeolog z INAH Jorge Angulo v prohlášení uvedl, že i způsob pohřbu ukazuje na předhispánské období.

Dodal, že předchozí teorie nedávala smysl, protože by bylo velmi zvláštní, „aby duchovní byl pohřben mimo svou komunitu, navíc bez řádných rituálů, které se v té době prováděly.“ Ve světle těchto skutečností byla archeologická expozice v Palaciu de Cortés nedávno znovu otevřena s novým popisem, který u kostry uvádí „žena Tlahuica“.

Zdroje: iflscience.com, unexplained-mysteries.com

KAM DÁL: Můžeme zdědit obezitu? Vysvětlila známá lékařka a promluvila i o úskalí přerušovaného půstu.