Úžasný nález při stavbě letiště. V Mexiku se našla desítka koster mamutů

V Mexiku se mohou pochlubit vzácným nálezem
 

Při stavbě nového letiště v Mexiku objevili archeologové kosterní pozůstatky desítek mamutů. Nálezy budou možná vystaveny v budoucím terminálu, informovala s odvoláním na místní média agentura DPA.

„Našli jsme více než 60 mamutů. Téměř všichni patří k druhu stepních mamutů," řekl ve čtvrtek deníku Excélsior Francisco Sánchez Nava z mexického Národního institutu pro antropologii a historii (INAH). Odkryto bylo také několik lidských ostatků, náhrobních kamenů i kosti bizonů, velbloudů a koní. Nalezené mamutí kosti jsou podle odhadů vědců staré přes 35 000 let.

Archeologické naleziště

Objev byl učiněn na místě, kde by měla vzniknout řídicí věž budoucího letiště Felipa Ángelese. Správa vzdušného přístavu uvažuje o zřízení muzea uvnitř terminálu, které by cestujícím představilo artefakty z místního archeologického naleziště.

Na místě letiště, které se nachází asi 50 kilometrů severovýchodně od hlavního města Mexika, hledají v současnosti asi tři desítky badatelů pozůstatky zaniklých kultur. Stejná skupina loni oznámila objev 800 kostí z nejméně 14 mamutů ve velkých jámách, jež k lovení těchto mohutných býložravců vykopali pravěcí lidé.

KAM DÁL: Údolí děsu je jednou z nejstarších trampských osad. Místní rokle láká také archeology

 

Klíčová slova: