Bolesti kloubů zmírní některé bylinky v kombinaci se studenými a teplými obklady

V jídelníčku by se měla objevovat želatina, olivový olej, rybí tuk nebo lněné semínko
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Ztuhlé tělo po ránu nebo píchání v kolenou při delší túře jsou obvyklé signály, že nám už prostě není dvacet let. Potíže s klouby potkají postupem života téměř každého. S nastupujícím stářím a klesající kondicí jsou pak čím dál častější. Přestože věk nezastavíme a dědičné vlohy také neovlivníme, existují způsoby, jak potížím s klouby předcházet. Hlavními zásadami jsou pestrá strava a přiměřená sportovní zátěž.

Existuje více druhů onemocnění kloubů a pro někoho může být obtížné se v jednotlivých názvech orientovat. Mezi artrózou, artritidou a osteoporózou jsou však výrazné rozdíly jak v projevech, tak v možnostech léčby.

Opotřebení chrupavky vede k artróze

Artróza patří k nejčastějším chorobám pohybového ústrojí. Způsobuje trvalé poškození kloubní chrupavky, ale naštěstí se nešíří na další orgány. Jejím prvním příznakem je bolest v postiženém kloubu při namáhavějším pohybu nebo po něm. K tomu se postupně přidává ztuhlost přetrvávající i desítky minut a snižování pohyblivosti, až je pro nemocného prakticky nemožné udělat dřep nebo i vyjít schody. Bolest se stupňuje, objevují se otoky a deformuje se pozice kloubu. V zasaženém místě se může rozvinout zánět a v krajním případě musí pacient na operaci, kde mu celý kloub vymění.

Operace je však až ten nejčernější scénář. Zdravým životním stylem se dá rozvinutí artrózy zastavit či alespoň zpomalit. Důležitou roli hrají pohybové návyky. Lidem s nadváhou a minimem pohybu hrozí daleko větší riziko vzniku artrózy než lidem, kteří se hýbou pravidelně. Nic se ale nemá přehánět, opotřebení kloubů může způsobovat i nadměrná zátěž a opakování stejného typu pohybu, proto se artróza objevuje také u vrcholových sportovců. Pokud si nechceme sportováním spíše ublížit, je vhodné se před výkonem protáhnout a rozehřát a po něm tělu dopřát dostatek času na regeneraci.

Přínos má rovněž správná výživa. V jídelníčku by se měla objevovat želatina, olivový olej, rybí tuk nebo lněné semínko. Zdraví kloubů lze podpořit i pomocí bylin. „Pro zlepšení kvality kloubů můžeme využít při problémech gemmoterapeutikum z buku či jasanu, kdy pomáhají očišťovat klouby od kyseliny močové. Také je třeba podpořit revitalizaci kostní tkáně a chrupavek, kde je například snížený obsah kloubního mazu, vápníku a dalších minerálních látek. Zde jsou vhodná gemmoterapeutika z borovice, sekvoje, u dětí z pupenů jedle,“ doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná.

Artritidu způsobuje reakce imunitního systému

Zatímco artróza vzniká mechanickým opotřebením, příčinou artritidy je autoimunitní reakce. Ve zkratce lze říct, že imunitní systém těla napadá vlastní klouby. „Tento zánět může bohužel postihnout nejen klouby, ale také další části těla, například srdce, plíce nebo oči. Typů artritidy existují stovky. Jedním z nich je osteoartritida napadající chrupavky a pružné části kloubů, jejímž častým projevem jsou takzvané ostruhy. Dalším druhem je revmatická artritida, lidově nazývaná revma, jež postihuje kloubní výstelku a způsobuje zánět.“

Příčinou artritidy není primárně mechanická zátěž, ale zánět v místě kloubu. Vlohy k tomuto onemocnění se dědí, proto by měli zpozornět lidé, jejichž blízcí příbuzní jím trpí. Artritida postihuje často články prstů, zápěstí a chodidla. Postižená místa bývají zarudlá, oteklá a citlivá na dotek. Po ránu trvá až hodinu, než se ztuhlé klouby podaří rozhýbat.

„V případě artritidy využijeme gemmoterapeutika z topolu a štětky, která jsou vhodná pro řešení zánětlivých stavů a zároveň tlumí svalové křeče a degenerativní procesy v tkáních. Ke zlepšení příznaků dále využijeme vhodná gemmoterapeutika z olše, třezalky a vrby,“ radí bylinkářka Jarmila Podhorná.

Protože se nemoc může šířit do dalších orgánů, je důležitá včasná léčba, dříve než se k pohybovým problémům přidají potíže se srdcem nebo plícemi. Lékaři na artritidu předepisují protizánětlivé přípravky a jako vhodná rehabilitace se doporučuje chůze nebo plavání. V jídelníčku pacientů by se měla objevovat čerstvá zelenina a ovoce, ryby a ořechy.

Bolest zmírní obklady

Na bolest kloubů se doporučuje studený obklad, který pomůže snížit i otoky. Po několika minutách je dobré přiložit naopak obklad teplý, jenž pomůže rozproudit krev a uvolnit okolní svaly. V některých případech může pomoci akupunktura nebo přikládání obkladu z nastrouhaných syrových brambor. Někdy se doporučuje také aplikování včelího jedu, který má aktivovat imunitní systém. Tato metoda je však spíše pro odvážnější jedince.

Osteoporóza napadá kosti

K nejčastějším nemocím pohybové soustavy se řadí také osteoporóza. Na rozdíl od předcházejících onemocnění napadá kosti, nikoliv chrupavky a další pružné tkáně v kloubech. Jinak se jí říká řídnutí kostí. Typicky se objevuje u lidí ve vyšším věku. Způsobuje ztrátu kostní hmoty a kosti křehnou, což zvyšuje riziko zlomenin. Nemoc dlouhou dobu probíhá skrytě, projeví se obvykle až při první zlomenině. Počátečními příznaky jsou bolesti zad a snížení výšky. Kromě starší populace jsou rizikovou skupinou kuřáci, ženy po přechodu a lidé užívající léky obsahující kortikoidy nebo antidepresiva.

„Pokud chceme osteoporóze předcházet, musíme dodat do organismu přírodní látky potřebné ke zlepšení kvality kostí. Zde jsou vhodná gemmoterapeutika z pupenů borovice, sekvoje a jedle. Vynikajícím prostředkem je též mumio, které urychluje procesy regenerace tkání,“ dodává bylinkářka.

Zdroje: redakce, garant textu: bylinkářka Mgr. Jarmila Podhorná

KAM DÁL: Kontryhel je záruka zdraví pro ženy. A co muži?

Klíčová slova: