Proč jíst kurkumu: Pomáhá od bolestí kloubů, křečí a mírní Alzheimerovu chorobu

Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Indové jedí více kurkumy než Evropané. Také díky tomu mají podle odborníků několikanásobně nižší výskyt civilizačních onemocnění v porovnání s evropskými zeměmi. V čem je její síla a od čeho všeho vám může pomoci?

Kurkuma je známá také pod svým názvem indický šafrán. „Jedná se o rostlinu, kterou v ájurvédské medicíně považují za lék prakticky na všechno. Kolébkou ájurvédy je Indie a právě tato země je původcem kurkumy. Nedělal bych z ní ale za každou cenu zázrak. Pravdou ovšem je, že málokterá rostlina se může pochválit tak širokým efektem pozitivních vlivů na lidské zdraví. Faktem také je, že Indie má v porovnání s Evropou několikanásobně nižší výskyt civilizačních onemocnění. Kurkumu konzumují ve vyšší míře, než my,“ má jasno MUDr. Kamil Struhař. Za léčivé vlastnosti této klíčové složky mnoha pokrmů zodpovídá podle odborníka unikátní účinná látka, která se nazývá kurkumin.

Přírodní alternativa léků proti zánětům

Kurkumin je jeden z nejslibnějších kandidátů na potlačení zánětu bez dalších nežádoucích vedlejších účinků. Řada klinických studií potvrdila, že na zánětlivé procesy má identické účinky jako kortizon nebo fenylbutazon. „Hlavní protizánětlivý účinek kurkuminu souvisí hlavně s jeho schopností potlačovat srážlivost krevních destiček a tlumit proces vyvolaný zánětlivými faktory. Předpokládá se, že v nadledvinkách stimuluje tvorbu kortizonu, který přímo podporuje léčivé procesy,“ vysvětluje Struhař.

Úleva od revmatických bolestí

Některé studie dokazují, že kurkuma pomáhá od revmatických bolestí.  Ukazuje se, že dochází ke zmírnění ztuhlosti, opuchnutí kloubů a zlepšení pohyblivosti. „Právě proto se kurkuma doporučuje jako doplňkový lék revmatoidní artritidy, kde významnou úlohu v rozvoji onemocnění hraje právě zánět a oxidační stres,“ doplňuje lékař.

Uvolňuje křeče 

Kurkuma podle Struhaře obecně zmírňuje poruchy trávení, plynatosti a také nadýmání. „Kurkumin totiž podporuje tvorbu žluče, což vede k lepšímu trávení tuků. Působí také proti zánětům žaludku, tenkého střeva a snižuje tvorbu nepříjemných žaludečních vředů. Uvolňuje také křeče hladké svaloviny trávicího traktu, podporuje vylučování gastrinu, což je hormon, který vyvolává produkci žaludečních kyselin, a také pankreatických enzymů, díky čemuž se zase omezuje množství helikobakteru v žaludku.“

Kurkuma je také prospěšná játrům. „Ve formě antioxidantu je kurkuma přímo zodpovědná za ochranu jater a dokáže jim pomoci při chronických problémech, jako jsou infekční záněty a překonávání žloutenky. Příznivě také ovlivňuje léčbu jater při jejich toxickém poškození,“ říká lékař.

Už jen pravidelné podávání malých dávek kurkumy podle Struhaře snižuje hladinu tuku v krvi. „Díky tomuto účinku a také schopnosti kurkuminu snižovat srážlivost krve – a zabraňovat tak tvorbě krevních sraženin – se zařazuje tento antioxidant do skupiny látek, které potlačují velmi nebezpečné zdravotní problémy. Na mysli máme především kardiovaskulární onemocnění, mozkové mrtvice a hluboké žilní trombózy.“

Mírní Alzheimerovu nemoc

Kurkumin totiž snižuje tvorbu amyloidových plaků, čímž chrání neurony před toxickými účinky tohoto peptidu. „Tyto mechanismy nejspíše sehrávají roli v nízkém výskytu Alzheimerovy choroby v Indii, kde se konzumuje velké množství tohoto koření. Nedávný výzkum dokázal, že lidé, kteří jedí často jídla okořeněná kari, a tudíž i kurkumou, jsou méně postiženi oslabením kognitivních funkcí podmíněných věkem.“

Zdroje: redakce, MUDr. Kamil Struhař, National Library of Medicine, Harvard Health Medicine

KAM DÁL: Zadýchávání do schodů může znamenat vážnou nemoc. O smrtelné plicní hypertenzi ale tisíce lidí neví.

Klíčová slova: