V ústech se množí bakterie a dech páchne. Jak řešit halitózu, vysvětluje lékař

Dech vonící po ovoci může způsobovat mimo jiné také vysoká hladina ketonů v našem krevním oběhu
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Špatný dech neboli latinské označení halitóza patří k velmi nepříjemným tělesným projevům, které mohou trápit mnoho lidí. Každému se občas stane, že mu dech nevoní, jak se lidově říká po fialkách, především ráno či po konzumaci cibule nebo česneku. Pro některé je ale špatný dech každodenním problémem, a proto je dobré najít příčiny.

Halitóza, foetor ex ore nebo jednoduše zápach z úst je způsoben nejčastěji zanedbanou zubní hygienou. Tedy vlivem přemnožení bakterií, které produkují nevábně zapáchající odér. Ten může obtěžovat nejen nás, ale i naše okolí.

„Často je spojený se zubním kazem, paradentózou nebo zubním kamenem. Dalšími příčinami špatného dechu mohou být již zmíněné potraviny, kouření, konzumace alkoholu nebo ranní sucho v ústech, kdy přes noc dochází ke snížení slinné sekrece a samoočišťování úst. Někdy i některé léky mohou snižovat slinnou sekreci, a vést tak ke zhoršení stavu,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek.

Pozor na low carb diety

Současným fenoménem jsou i nízkosacharidové diety. „Ty ale s sebou mohou přinést i vedlejší efekt v podobě špatného dechu. Pokud delší dobu jíme jídlo bez obsahu sacharidů, může se stát, že tělo začne spalovat tuky místo energie a dochází k tzv. ketóze, kdy je dech cítit po acetonu.“

Někteří lidé si nemusí být vědomi své vlastní halitózy a dozvědí se o tom od příbuzného, přítele nebo spolupracovníka, což způsobuje určitý stupeň nepohodlí a strachu. „Ve vážných případech může špatný dech negativně ovlivnit osobní vztahy a kvalitu života člověka,“ má jasno odborník.

Domácí test „svěžesti“

Proto je dobré udělat si čas od času test, jak je na tom váš dech. „Mírně si nasliňte zápěstí,“ radí lékař. „Počkejte minutu – a pak si k zápěstí přičichněte. Takto můžete jednoduše zjistit „stav svěžesti“. Dalším způsobem, jak si otestovat dech, je například za pomoci kousku bílé bavlněné gázy.“

Tou si jemně přetřete zadní část jazyka. „A podle toho, jak bude „vonět“, budete vědět, zda nastal čas vzít si žvýkačku. Pokud bude gáza mírně zažloutlá, může to být i indikátor toho, že je na jazyku vyšší produkce sulfidu. A ten stojí za špatným dechem,“ vysvětluje lékař.

Syndrom špatného dechu

Pokud máte ale až paranoidní utkvělou představu, že váš dech je stále špatný, i když vás netrápí žádné zubní ani zdravotní problémy a pečlivě si zuby čistíte, tak se může jednat o tzv. pseudohalitózu. „To je případ, kdy si člověk úzkostlivě namlouvá, že má špatný dech, i když tomu tak ve skutečnosti není. Určitě proto není od věci zeptat se nějakého blízkého člověka.“

Důležitost mezizubního kartáčku

Možností prevence proti zápachu je spousta, a pokud je příčina skutečně pouze v ústech, pak je základem dobrá a pravidelná hygiena, kterou můžeme doplnit ústními vodami, škrabkami na jazyk či žvýkačkami bez cukru.

„Používejte také mezizubní kartáček. Mezizubní plošky zubů zaberou až 30 % čištěného povrchu. Kdo nepoužívá mezizubní kartáček, jen těžko se zbaví zápachu z úst! Naopak výběr pasty nemá zásadní vliv. Pasta dech osvěží pouze na chvíli. Především záleží na tom, zda jsou zuby čisté a nejsou v nich zbytky potravy,“ dodává MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Omezte cukry a hydratujte

Určitě je dobré nejíst tolik sladkého (včetně nápojů). Cukr je velmi dobrou půdou pro bakterie v ústech, které pak mohou způsobit i nepříjemný dech. Pijte také hodně vody, ta má vliv na tvorbu slin. Sliny zabraňuji množení bakterií. Po jídle si také vždy opláchněte zuby. Stačí obyčejnou vodou, abyste odstranili zbytky jídla.“

Zdroje: redakce, MDDr. Ondřej Šrámek, nzip.cz, nih.gov

KAM DÁL: Viník páchnoucího dechu přistižen při činu: Je to jazyk.