Jak se rychle a účinně zbavit zápachu z úst. Pomůže jedlá soda i ocet

Zbavit se zápachu z úst vám pomůže mimo jiné jogurt i petržel
  |   zajímavost

Příčin špatného dechu může být hned několik. Tou nejčastější je nedostatečná dentální hygiena, může ale jít i o celou řadu dalších problémů. Naštěstí existuje hned několik způsobů, jak se jich  jednoduše zbavit.

Zápach z úst způsobují zejména bakterie, které se v ústní dutině množí. Po jídle nám často v mezizubních prostorech utkví kousky jídla, které jsou pro ně ideálním prostředím. Množící se bakterie poté v ústech uvolňují zapáchající látky, konkrétně jde o sloučeniny síry.

Tím nejčastějším důvodem, proč lidem páchne z úst, je nedostatečná ústní hygiena. Zuby je nutné si čistit minimálně dvakrát denně a zároveň používat i mezizubní kartáček, který nám pomůže odstranit nečistoty z mezizubních prostor.

Příčinou špatného dechu ale může být i konzumace určitých potravin, mezi které patří mimo jiné i cibule a česnek. Na vině může být také reflux jícnu.

Ať už ale zápach z úst způsobuje cokoliv, existují osvědčené způsoby, jak se ho zbavit!

Petržel

Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak se zápachu z úst rychle zbavit, je petržel, má totiž díky své vůni a vysokému obsahu zeleného barviva chlorofylu deodorační účinky, jak dokazují výzkumy.

Stačí jen v případě potřeby zkonzumovat listy petržele nebo si zakoupit doplňky stravy s obsahem této byliny.

Ananasový džus

Šťáva z ananasu je jedním z nejrychlejších způsobů, jak se zbavit špatného dechu. Ideální je po jídle si dát sklenici ananasového džusu nebo jeden plátek ananasu.

Voda

Jednou z častých příčin zápachu z úst je mimo jiné také sucho v ústech.

Dostatek slin v ústní dutině nám totiž pomáhá udržovat naše ústa "čistá", v opačném případě se v nich množí bakterie v mnohem větším množství. Ideální je tak dodržovat doporučený pitný režim, tedy vypít alespoň osm sklenic vody každý den.

Jogurt

Jogurt obsahuje laktobacily, které nám mohou se zápachem z úst pomoci. Tyto "dobré" bakterie totiž umí bojovat proti těm "špatným" v nejrůznějších částech našeho těla. Studie poukazují na to, že pravidelná konzumace jogurtu může vést ke snížení zápachu z úst.

Ideální je zařadit do stravy alespoň jednu doporučenou porci neslazeného jogurtu s nízkým obsahem tuku.

Domácí ústní voda

Se zápachem z úst vám pomůže mimo jiné také domácí ústní voda s jedlou sodou.

Smíchejte:

  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 šálek teplé vody

Směs v ústech před vyplivnutím nechte působit alespoň 30 sekund.

Špatného dechu vás zbaví také domácí ústní voda s octem.

Smíchejte:

  • 2 polévkové lžíce bílého octa
  • 1 šálek vody

Opět před vyplivnutím ústa vyplachujte nejméně po dobu 30 sekund.

Zdroj: Healthline

KAM DÁL: Jak se zbavit plísně na stěnách a stropě snadno a rychle?