Jak spolehlivě odstranit plíseň ze silikonového tmelu v koupelně

S odstraněním plísně ze silikonu vám pomůže ocet a jedlá soda
  |   zajímavost

Plísním se nejvíce daří tam, kde je vlhko. Není tedy žádným překvapením, že se často objevuje mimo jiné i v koupelnách. Stačí jen párkrát zapomenout pořádně vyvětrat a katastrofa je na světě. Není to ale důvod k panice, plísně se můžete lehce zbavit.

Odstranit plíseň v koupelně není zas až tak velký problém. Složitějším se tento úkon stává v momentě, kdy plíseň vyroste na silikonovém tmelu mezi vanou a dlaždičkami.

V tomto případě totiž musíme odstranění plísně provést opatrně tak, abychom silikon nepoškodili. Na tomto měkkém materiálu lze totiž napáchat škody poměrně snadno.

Silikon je voděodolný, řada lidí ho tak používá kolem vany, umyvadla, ale i na toaletě. Časem se ale silikon může odlupovat a mohou se v něm množit a bujet nejen plísně, ale i bakterie. Většina z nás v takovém případě sahá po bělidle, v případě čištění silikonu bychom se ale tomuto přípravku měli vyhnout obloukem, může ho totiž nenávratně poničit.

Tou nejlepší volbou není ani jeho silné drhnutí, při kterém může stejně jako při použití bělidla dojít k jeho poškození. Ideální je na silikonový tmel používat pouze přírodní přípravky, které mu nijak neublíží, ale zároveň vás dokáží zbavit bakterií i plísně, která se na silikonu utvořila.

Ocet a jedlá soda proti plísním

Na pomoc si můžete vzít mimo jiné i obyčejný ocet a jedlou sodu. Stačí jen ocet a jedlou sodu smíchat tak, aby vám vznikla hutná pasta, kterou poté nanesete přímo na místa, kde se plíseň nachází.

Pastu naneste na místo pomocí hadříku a nezapomeňte si předtím nasadit ochranné gumové rukavice, abyste se vyhnuli podráždění pokožky.

Snažte se pastu na silikonový tmel pořádně navrstvit a poté ji nechte působit po dobu pěti minut. Po uplynutí dané doby stačí jen starým kartáčkem na zuby zlehka pastu spolu s uvolněnou plísní a nečistotami ze silikonu odstranit a místo opláchnout studenou vodou.

Prevence vzniku plísně v koupelně

Plíseň v koupelně zanechává spóry. Pokud ji tedy zpozorujete i u vás, nestačí ji odstranit pouze z místa, kde je viditelná, ale setřít i podlahy a všech ostatních povrchů směsí octa a vody a dokonce i vyprat ručníky na tu nejvyšší teplotu, aby se u vás v koupelně plíseň neobjevila znovu.

Dále si také dávejte pozor na to, abyste v koupelně dostatečně větrali. Vlhkost totiž plísním přeje.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nedozrála vám rajčata? Nevyhazujte je! Ze zelených udělejte polévku nebo lahodnou zavařeninu.