Jak se zbavit plísně na stěnách a stropě snadno a rychle?

S odstraněním plísně ze stěny vám pomůže mimo jiné i bílý ocet
  |   zajímavost

S odstraněním plísně bychom rozhodně neměli otálet, může totiž vážně uškodit našemu zdraví. V místnosti, ve které se vyskytuje, totiž ve vzduchu létají její spóry, které dýcháme. Může stát za vznikem nejrůznějších alergií, ale také astmatu. Naštěstí se jí můžete jednoduše zbavit pomocí několika snadných kroků.

Plísně produkují alergeny, tyto dráždivé a v některých případech i toxické látky mohou vyvolat alergickou reakci, mezi které patří kýchání, rýma, červené oči nebo vyrážka na kůži. Vdechování plísňových spór ale může způsobit mimo jiné i astmatické záchvaty.

Někteří lidé jsou k těmto zdravotním komplikacím způsobeným plísní mnohem náchylnější. Vystavení plísni by se měli vyvarovat zejména:

  • miminka
  • děti
  • starší lidé
  • osoby trpící kožními problémy
  • lidé s oslabeným imunitním systémem
  • osoby s dýchacími problémy

Jak odstranit plíseň ze stěn a stropů?

Ideální je vzniku plísní na stěnách a stropech účinně předcházet. Je nutné se ujistit, že vám do bytu či domu nezatéká a že jsou všechny místnosti dobře větrané.

Nejvyšší riziko vzniku plísně v obytných prostorech bývá v koupelnách. Po sprchování tedy vždy otevřete okno nebo dveře do koupelny, aby měla vlhkost, která se v místnosti nahromadila, kam uniknout. V případě, kdy si dopřáváte vanu, je ideální okno otevřít již během koupele nebo použít odvlhčovač.

Pokud ale vaše snahy o prevenci vzniku plísně ztroskotají, není to důvod k panice. Plíseň můžete totiž poměrně snadno odstranit.

Předtím, než začnete, musíte určit, z jakého materiálu chcete plíseň odstranitV případě, že se plíseň vyskytuje na porézním materiálu, mezi které patří i dřevo, je lepší se poradit s odborníkem. V tomto případě je totiž ve většině případů odstranění plísně velmi obtížné a je nezbytné ho přenechat profesionálům.

  1. Připravte si k ruce produkt, který k čištění plísně použijete. Sáhnout můžete po bílém octu, peroxidu vodíku nebo jedlé sodě.
  2. Oblékněte si na sebe staré oblečení a nezapomeňte na ochranné pomůcky, jako jsou brýle a rukavice, abyste zamezili přímému kontaktu s plísní. Ideální je si mimo jiné i nasadit ochrannou masku, zamezíte tak vdechování plísňových spór.
  3. Během čištění místa, na kterém se plíseň objevila, otevřete okno a zavřete dveře do dalších místností, aby do nich rozvířené plísňové spóry nenalétaly.
  4. Z dané oblasti nejdříve seškrábněte všechnu barvu, abyste odhalili, jak hluboko ve zdi či stropě plíseň roste.
  5. Dále použijte čistič dle vašeho výběru (v případě jedlé sody je nutné ji nejdříve smíchat s vodou). Aplikujte produkt na dané místo a odstraňte zbytky plísně drátěnkou, houbičkou či kartáčem. Houbičku, drátěnku nebo kartáč je nutné pravidelně oplachovat.
  6. Nakonec oblast důkladně osušte, abyste zamezili dalšímu růstu plísně.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Nespavost: Pomůže vám s ní oblíbený typ ořechu.

Klíčová slova: