Jak se lehce a levně zbavit zápachu z pračky

Nikdy nezavírejte dvířka pračky ihned po praní, nechte ji vyschnout
  |   zajímavost

Pokud vaše čerstvě vyprané prádlo zapáchá, mohou být na vině nečistoty nebo plíseň uvnitř pračky. Naštěstí lze pračku poměrně snadno vyčistit, dokonce k tomu ani nebudete muset kupovat speciální přípravky, stačí vám to, co už nejspíše máte doma.

Většina z nás na pravidelné čištění pračky zapomíná, to je ale chyba. Řada lidí je totiž přesvědčena o tom, že se pračky čistí samy spolu s praním prádla, to je ale bohužel od pravdy velmi daleko. Ve skutečnosti se vaše pračka může s každým praním více a více zanášet a v některých případech v ní dokonce může vzniknout i plíseň.

Vznik plísně je většinou způsoben jednou zásadní chybou, a tou je zavření pračky ihned po praní. Zavření dvířek pračky ihned po dokončení pracího cyklu se rozhodně nedoporučuje. Buben tak nemá možnost pořádně vyschnout a spolu se zavřením dvířek v něm uzavíráme i vlhkost, která se poté stává ideálním prostředím právě k růstu nejrůznějších druhů plísní.

Dokonce i v momentě, kdy v pračce plíseň objevíte, ale není nutné panikařit, lze se jí totiž poměrně lehce zbavit.

Potřebujete:

  • jedlou sodu
  • ocet

Postup

Nalijte do bubnu pračky 4 malé hrníčky octa s 1 hrníčkem jedlé sody. Dále na pračce zvolte tu nejvyšší možnou teplotu praní a ten nejdelší možný program a pračku zapněte. Postup podle potřeby několikrát opakujte a máte hotovo.

Pokud je vaše pračka velmi silně znečištěná, nechte směs před začátkem pracího cyklu několik desítek minut působit na těch nejvíce znečištěných místech.

Zdroj: Express, Goodhousekeeper

KAM DÁL: Problémy se spánkem: Lékařka prozradila, jak rychle usnout i v letních měsících.

Klíčová slova: