Jak uklidnit psa nebo kočku, když se bojí bouchajících petard?

Před Lidlem v Hloubětíně pokousal pitbul starého muže, nikdo mu nepomohl
 

Nevíte, jak uklidnit psa, který se bojí oslav, petard a ohňostrojů? Takový hluk je pro psy a kočky jako za trest. Uklidnit domácí mazlíčky a předstírat, že se nic neděje, přitom není tak snadné. Zvířata potřebují často sedativa.

Silvestrovské oslavy jsou výborné pro lidi, kteří oslavují začátek roku, popíjejí, bouchají petardy a dívají se na ohňostroje. Domácím mazlíčkům už se to ale líbí o něco méně. Některá zvířata jsou jen mírně neklidná nebo zalezou pod stůl. Jiná zvířata ovšem mají z bouchání petard a bouchacích kuliček panický strach. Takový, při kterém si mohou v šoku i ublížit.

Nejvíc jsou hlukem ohroženi psi, jejich strach se projevuje tak, že chtějí někam utéct a schovat se na místě, kam by jinak nevlezli. Při takovém stresu a strachu zvíře jedná zkratkovitě a nehledí na to, jestli si ublíží. Nehledí ani na nic jiného, například na to, jestli se dostane po útěku domů. Chce se instinktivně bránit, aniž by vědělo před čím. Když se pes cítí ohrožen, může kňučet, výt, pomočit se nebo může útočit na lidi kolem sebe - zkrátka se cítí v ohrožení.

Důležitá rada: Psa nebo kočku nenechávejte běhat samotné venku nebo navolno. Zvíře, které je vystresované, může v šoku někam utéct a nenajde cestu zpět domů. Navíc se první rány ohňostroje mohou ozvat už odpoledne nebo kdykoliv během svátků. 

Kdo jsou psí vrazi? Odporný čin, akt vyvolaný úzkostí, depresí, nevolí - psi přicházejí o život různě. 

Co dělat, abychom zvířeti pomohli? 

  • Rozhodně není dobrý nápad psy nebo kočky litovat, konejšit a brát do náruče, i když se to může zdát jako řešení. Tím totiž dáváte najevo, že je ten strach oprávněný, a tím horší může být reakce zvířete na příští takovou situaci. 
  • Pokud se zvíře bojí jenom trochu, pomůže nějak ho rozptýlit. Třeba hrou, jídlem, cvičením... Určitě ho ale nesmíte nechat doma samotné. 
  • Když víte, že máte doma zvíře, které reaguje opravdu špatně na jakékoli zvuky oslav, petard a výbuchů, zvažte podání některých zvířecích sedativ. Ty mohou značně pomoci v prožívání strachu a paniky, která by jinak zvíře ochromila. Druh léčiva, způsob podání a dávkování sdělí veterinární lékař, který lék buď vydá přímo, nebo jej předepíše. Je třeba dodržet i načasování, kdy lék podáváte, a pejska pravidelně kontrolovat.
  • Dávejte ale pozor na to, že krmit můžete psa nebo kočku až po uplynutí doby působení sedativa. 
  • Pokud jde o kočky, je dobré nechat je na co nejklidnějším místě, kde je ticho. Kočky nebývají ochromené strachem tak jako psi a dovedou se s ním lépe vypořádat samy, ale je to individuální. 
  • Jestli víte, že se budete hlučně bavit, tak zkuste zvíře během oslav umístit někam, kde mu bude lépe. Není dobré řešení nechat je samotné doma, ale také není dobré řešení brát je na oslavy s sebou. Buď s nimi můžete být doma a dohlížet na ně, nebo můžete zvíře půjčit na hlídání kamarádovi, který bydlí co nejdál od hlučných oslav a výbuchů. Zvíře tak bude klidnější a ušetříte ho stresujících situací.