Přijdeme o kořalku? Majitelé pálenic mají krizi
Podmínky pro úrodu ovoce nejsou ideální. Tak jako letos předčasně skončil sběr jahod a v někteých oblastech k němu dokonce ani nedošlo, i pěstitelé ovoce, které se využívá pro výrobu pálenky, jsou teď nešťastní. Mohou za to hlavně jarní mrazíky a velké sucho. Škody se týkají celého Česka.
Majitelé pěstitelských pálenic si stěžují. Nejdřívě utrpěli ovocnáři a teď se výrazně snížila výroba pálenky. Pro některé je problém doslova existenční. "Teď je období třešní, ale my nemáme ani jedinou zakázku. Máme obavy, jaká bude sezona a jestli zbudou peníze alespoň na zaplacení složenek, není to dobré," říká Ivana Císlerová z vyhlášené pálenice ve Starém Klíčově u Domažlic. "Každý rok otvíráme v polovině srpna, letos kvůli nedostatku ovoce až na konci srpna nebo na začátku září," líčí podnikatelka.
Zatímco Morava hlásí výrazný pokles dodávky ovoce a někteří páléní zarazili úplně, Středočeský kraj to překvapivě nevidí zas až tak zle. "Některé pálenice ještě ani neotevřely. My jsme zažili už lepší časy, ale jedeme dál a zatím se daří," nepřipouští si problém Alena Černá z Pálenice Rejšice, která má za sebou mnoho úspěchů i mezi palírnami na Moravě. "Dvacetiletá zkušenost mi už umožňuje účasnit se degustací. Samozřejmě přirozené podmínky, tedy teplo, budou mít na Moravě vždycky lepší. I tak jsme ale konkurence schopní," pochvaluje si.
Problém způsobily hlavně mrazy
V období, kdy květou stromy, přišly hned dva mrazy za sebou a to se stalo pro některé ovoce osudným. Na jeden jsme byli připraveni, před tím druhým nás meteorologové včas nevarovali. Stromy nebyly obalené, tedy připravené na mráz, kvítky znědly a nešlo je zachránit. Utrpěly hlavně meruňky, třešně nebo například švestky," vzpomíná paní Černá. "Třeba jablka a hrušky mrazy tolik nepostihly, tam by takový problém být neměl," dodává podnikatelka.
Horší časy už zažilo i ovocnářství Slaný. "Minulý rok byl tragický. Nejhorší za dvacet let, kroupy a mrazy nám sebraly téměř vše. Letos extrémní krizi nepociťujeme, ale mohlo by být samozřejmě i lépe," popisuje situaci Jiří Hubáček.