Pondělní krizový plán dopravy na Kladensku: Kraj zuří a snaží se zachránit situaci

Pokud dojde na krizový plán, některé autobusy nemusí mít plnohodnotné vybavení
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Propojení Kladenska s pražskou veřejnou dopravou je zatím spíš k vzteku, než aby cestujícím ulevilo. První školní den se navíc dají očekávat mnohem větší komplikace. Středočeský kraj se proto rozhodl zakročit a přichystal krizový plán.

Na propojení Kladenska s Prahou se čekalo jako na smilování. Místo radosti však přišlo velké rozčarování a hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná to nehodlá nechat jen tak. "Ze selhání ČSAD MHD KLADNO vyvodím důsledky, včetně uplatnění smluvních sankcí a odebrání linek." Pravdou je, že řádně nefungují nejen integrované linky, ale dokoce ani ty původní, například 356 do Statenic.

Naprosté podcenění situace

Na začátku školního roku by se tak snadno mohlo stát, že spousta dětí do lavic vůbec nedorazí. Vedení kraje se tak rozhodlo pro krizový plán, do kterého zapojí nejen náhradní autobusové dopravce, ale například i železnici. Ředitel ČSAD MHD Ludomír Landa už dříve řekl, že jeho společnost vývoj podcenila a opravdu nemá dost řidičů k zajištění plnohodnotného spojení.

Stav se ale má prý brzy zlepšit díky nabírání nových šoférů, mimo jiné i z Moravy. Podle Landy by v pondělí mělo být vše v pořádku. Kraj ale nechce nic ponechat náhodě. Po dohodě s organizacemi Ropid a Integrovaná doprava Středočeského kraje (IDSK) byl připraven takový plán, aby se cestující v pohodě dostali tam, kam míří.

Železnice a jiní dopravci

Výhodou je, že po výluce už od pondělí vyjedou i vlaky z Kladna do Prahy, což může významně pomoci. Na důležitá místa vyrazí do terénu vyslání informátoři, kteří budou pravidelně hlásit momentální stav. Pokud by nakonec přeci jen nevyjely kladenské autobusy, společnosti Autodoprava Lamer a Pohl Kladno jsou připraveny posílit linku 330, zejména kvůli spojení ze zastávky Kladno, Pražská křižovatka do Prahy. V takovém případě však musí být cestující připraveni na to, že ne všechny busy budou vybaveny plnohodnotným informačním systémem či odbavovacím zařízením.

O tom, že věci se asi nevyřeší ze dne na den, svědčí i fakt, že ani víkend neproběhl úplně dobře. "Nestíhají, jsou větší intervaly, než říkají jízdní řády. Ale prý už jezdí do všech obcí, což ještě nedávno nebylo. I když ne na čas, alespoň se tam dostanou," řekl nám David Vrána, který v Kladně žije. Jeho slova potvrdil i šéf Ropidu Petr Tomčík. "Přesunutím některých dostupných autobusů mezi linkami se povedlo minimalizovat dopady na cestující," dodal. Realitu však ukáže až pondělní ráno.