Už dnes můžete cestovat vlakem levněji. Na Lítačku se dostanete i na Příbramsko nebo Berounsko

Od této neděle můžete ušetřit za jízdu vlakem až třetinu nákladů a můžete jezdit na Lítačku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Cestující ve vlacích z Příbramska, Berounska a Rakovnicka už nyní mohou ušetřit za cestu až třetinu nákladů. Dneškem se totiž tyto regiony zapojily do Pražské integrované dopravy (PID). To se týká jak osobních vlaků Českých drah, tak i rychlíků. Kdo nejvíce ušetří za jízdné a jaké typy jízdenek lze použít?

Do systému Pražské integrované dopravy se naposledy připojily na sklonku loňského roku přímé vlakové spoje z Benešova, Kolína a Kutné Hory. "Ve vlacích bude možné využívat jak předplatní kupony Pražské integrované dopravy, tak nově i jízdenky PID pro jednotlivou jízdu. Nejvíc ušetří ti, kteří dojíždí pravidelně," informoval krajský úřad.

Na Prahu jezdí desetitisíce lidí

Největší novinkou je od 4. února možnost cestovat do nových oblastí Středočeského kraje na jízdné Pražské integrované dopravy všemi rychlíky. Týká se to těchto linek: R16 (Praha – Beroun – Zdice – Hořovice – Kařez) a R24 (Praha – Kladno – Stochov – Lužná u Rakovníka – Rakovník). V úseku Praha – Kladno jízdné PID v rychlících již platí, nově se připojuje na této lince do systému PID úsek Kladno – Rakovník).

Navíc 19 rychlíků

"Intenzivně jsme jednali s Českými drahami, abychom systém Pražské integrované dopravy rozšířili do rychlíků i v dalších částech Středočeského kraje. Železnice je nepostradatelná v rychlém dojíždění do Prahy pro desetitisíce lidí každý den," zdůraznil radní Středočeského kraje pro oblast dopravy František Petrtýl.

Například jen z Berouna a jeho bezprostředního okolí jezdí do Prahy každý den několik tisíc lidí. "Pokud jste chtěli jet vlakem na jízdenku PID do Prahy, mohli jste doteď využít jen pomalejší osobní vlaky. Proto rozšiřujeme nabídku i o 19 rychlíků, které z Berouna do Prahy v pracovní dny jezdí. A stejně tak se zlepší cestování rychlíky v Příbrami, Jincích, ve Zdicích, Hořovicích, Kařezu, Rakovníku nebo třeba ve Stochově a Novém Strašecí," dodal radní Petrtýl.

Výhody nové integrace pod křídly Pražské integrované dopravy pocítí i zákazníci za hranicemi kraje. Okruh využití jízdenek PID je ještě větší, ocení to lidé hlavně směrem na Plzeň. Nově na ně můžete dojet až do Kařezu, kde tarif Pražské integrované dopravy navazuje na systém Integrované dopravy Plzeňska.
 

Jak ušetřit s časovým kuponem PID

Za měsíční traťovou jízdenku ČD na trase Hořovice – Praha-Smíchov zaplatí cestující starší 15 let dnes 2 520 Kč, resp. 1 890 Kč, pokud cestuje na traťovou jízdenku se slevou IN25. Pokud nově využije měsíční časový kupon PID pro Prahu plus šest pásem, vyjde ho měsíc cestování na 1 900 Kč, a  to včetně možnosti cestovat MHD po Praze.

Pokud nevyužívá městskou dopravu, měsíc dojíždění z Hořovic na Smíchov ho bude stát jen 1 560 Kč. Ještě víc lze ušetřit při pořízení čtvrtletních kuponů PID pro šest pásem, konkrétně na trase Praha-Smíchov – Hořovice je pak úspora až 3 060 Kč.

Ušetříte stovky korun měsíčně

Kromě toho, že je cesta rychlíkem do Prahy mnohem pohodlnější než autem nebo autobusem, bude také pro řadu cestujících nově levnější. "Především ve srovnání s klasickými traťovými jízdenkami ČD budou lidé počítat úspory ve stokorunách měsíčně. Navíc na jednu jízdenku dojedou do Prahy a dál na ni mohou přestoupit na tramvaje, metro nebo autobusy. Bude to mnohem pohodlnější," vypočítává další výhody ředitel Integrované dopravy Středočeského kraje Pavel Procházka.

V integrovaných osobních vlacích i rychlících na Příbramsku, Hořovicku, Berounsku i Rakovnicku lze nově využívat také krátkodobé přestupní jízdenky PID pro jednotlivou jízdu. I ty jsou často výhodnější než klasické jízdné ve vlaku, zvlášť v situaci, kdy cestující nemá slevovou kartu ČD.

Zapojení těchto rychlíků do systému Pražské integrované dopravy ulehčí i dnešním osobním vlakům, které jsou především ve špičkách velmi vytížené. Předpokládá se, že řada cestujících využije nově rychlíky, a tím se uvolní kapacita v osobních vlacích pro další cestující.

Jak ušetřit s jízdenkou PID

Cestujícím, kteří nedojíždí vlakem každý den, se vyplatí vyzkoušet jízdenky PID pro jednotlivou jízdu, úspora může být i více než 50 %. Například při cestě z pražského smíchovského nádraží do Berouna stojí obyčejné jízdné ČD 69 Kč, jednotlivá jízdenka PID vyjde na 46 korun. A pokud má cestující Lítačku s kuponem pro Prahu (pásma P, 0, B), dokoupí si do vlaku už jen jízdenku PID za 32 korun.

Klíčová slova: