Velký přehled změn: Jak a za kolik budeme od září cestovat v Praze i dalších městech?

Lítačka má nové funkce
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Září se nezadržitelně blíží a s ním i mnoho změn v cenách jízdného v systému Prahy a Středočeského kraje. Na co je nutné brát zřetel a jak se změny projeví v našich peněženkách? Jaké další novinky nás od září čekají?

Zcela zásadní změnou je celostátní nařízení o zvýhodněném jízdném pro žáky, studenty a seniory od 65 do 70 let. Slevu až 75 procent mohou uplatnit na veškeré jízdy mimo MHD. Zásadní změna se tak týká pouze pásem mimo označení O a B. Slevu tak nebudete moci uplatnit v Praze a k tomu ještě na Kladně. Cena měsíčního kuponu pro dvě pásma vás vyjde na 115 korun.

Zásadní změny cen jízdného se tak dotýkají převážně příměstské dopravy. Jde o jeden z kroků, jak stále rozvíjet dopravní systém Prahy a Středočeského kraje ve vnějších pásmech PID, který má přesah sdílených jízdních dokladů na území  Prahy. Kromě zmiňované slevy se občané starší 70 let mohou dopravou vozit zcela zdarma.

Dalším krokem některých členů radnice bylo změnit studentské jízdné i v Praze. Ale roční kupón s navrhovanou částkou 365 korun nakonec hlasováním neprošel.

Změny v systému

Další novinku, kterou si cestující v pražské integrované dopravě mohou vyzkoušet od pondělí 27. srpna, je nahrání svých jízdních kuponů na platební karty nebo Kartu Českých drah. Systém by měl být pro zákazníka o hodně přátelštější. Její aktivace už nemusí probíhat ve validátorech pražského metra.

Primátorka Adriana Krnáčová tak představila další prvek tzv. virtuální lítačky, jenž vyšel na 40 milionů korun. Od novinky si slibuje, že její hlavní výhodou bude, že cestující mohou využít jeden systém, který zjednoduší cestování.

Lidé si tak mohou své koupené kupony nahrát na platební karty VISA, Mastercard nebo In Kartu ČD. Kupon se zároveň aktivuje online a ne jako doposud, kdy bylo nutné využít validátory.

Jízdné je online

Celý systém se tak více otevírá na internetu a cestující by měl mít větší a lepší přístup k informacím. Nově vzniklý portál www.pid.litacka.cz nabídne e-shop, kde si jízdné můžete koupit, ale také třeba nastavit upozornění blížícího se konce platnosti vašeho kuponu pomocí SMS nebo e-mailu.

Jízdné v MHD zlevní i Praha pro studenty a seniory, nově budou platit 1280 korun ročně. Nyní platí studenti do 26 let 2400 korun za desetiměsíční kupon a senioři od 60 do 65 let 1100 za pětiměsíční. Studenti i senioři si budou moci shodně koupit tři druhy kuponů. Prvním je měsíční za 130 korun, čtvrtletní za 360 korun nebo roční za zmíněných 1280 korun. Studentům tak bude platit kupon i o prázdninách. Dosud si mohli pořídit maximálně desetiměsíční kupon.

Pokud se rozhodnou po zakoupení kupónu přejít například z lítačky na platební kartu, budou moci nosič změnit. Přes jednu registraci pak bude možné spravovat více účtů a rodiče tak budou moci starat o svůj účet i svého potomka.

Konec Opencard

Nově se rozvíjející Lítačka zcela definitivně ukončuje provoz karty Opencard, která město vyšla na 1,7 miliard korun. Od září si tedy cestující mohou Opencard měnit za Lítačku. Její platnost končí 1. listopadu a dnes je mezi cestujícími ještě asi 240 000 Opencard. Pokud ji však máte předplacenou, můžete na ni jezdit až do té doby, dokud její platnost nevyprší.

Součástí nového systému je rovněž nová mobilní aplikace PID Lítačka, která začne fungovat od 1. září. Aplikace umožní nákup jednorázového jízdného, a to i v předstihu, přeposílat jízdenku třetí osobě, vyhledat spojení včetně výluk a nabídne přehled o parkovištích P+R.

Na přípravě nového systému spolupracovala Praha se Středočeským krajem, bude se tedy vztahovat na městskou hromadnou dopravu v hlavním městě a příměstskou dopravu ve Středočeském kraji. Do budoucna se však tento systém může týkat i dalších regionů a měst.

Ceny kuponů v Praze

Kupon Dospělý Student Senior 60-65 let Student nově Senior 60-65 let nově
Měsíční 550 260 250 130 130
Čtvrtletní 1480 720 660 360 360
5měsíční 2450 1200 1100 - -
10měsíční - 2400 - - -
Roční 3650 - - 1280 1280
Když nestihnete tramvaj a zachrání vám to život. Největší tramvajová tragédie v Praze se odehrála na Špejcharu. Více čtěte zde.
Klíčová slova: