Škoda Auto musí zaplatit odškodné za vypovězení smlouvy bývalému dodavateli

Spor je o 7 milionů eur
 

Škoda Auto musí za vypovězení smlouvy o dodávkách sedačkových opěradel zaplatit odškodné dceřiné firmě svého bývalého dodavatele Prevent. Rozhodl o tom vrchní zemský soud v německém městě Celle.

Přesnou sumu soud neuvedl, spor se ale vede o sedm milionů eur (téměř 184 milionů Kč). To je hodnota zboží, které měla automobilka převzít od dubna 2019 do konce roku 2025.  Škoda Auto nebude věc komentovat, odkázala pouze na koncern Volkswagen.

Mají uhradit veškeré škody

Škoda a její mateřská firma Volkswagen smlouvy jednostranně vypověděly k 31. březnu minulého roku v reakci na bojkot dodávek a kvůli vyhrocenému sporu o podmínky. Soud se nyní usnesl, že musejí dceřiné firmě Preventu TWB uhradit veškeré škody, které jí vypovězením a nemožností smlouvu naplnit vznikly a ještě vzniknou. Opěradla měla být součástí modelů Škoda Octavia, Karoq a Superb.

Soud Škodě podle DPA zároveň uložil, aby informovala o tom, na jaké náhradní dodavatele se po dubnu 2019 obrátila. Skupina Prevent rozhodnutí soudu vítá a zopakovala, že vypovězení smluv je podle ní nedůvodné a protiprávní. Volkswagen označil dnešní rozsudek za chybný. Spor budou rozhodovat ještě další soudy v jiných spolkových zemích.

KAM DÁL: Zabíjí, i když nebolí: Onemocnění srdce a cév způsobuje hlavně cholesterol a krevní tlak.