Úřad práce vám zaplatí rekvalifikaci, i když jste zaměstnaní!

Jak na rekvalifikaci?
 

Chodili jste nebo chodíte na Úřad práce a zdejší nabídka rekvalifikačních kurzů vám připadá tristní nebo nevyhovující? Najděte si ho sami! Žádat mohou i zaměstnaní. 

Jste zaměstnaní a máte zájem o rekvalifikaci? Šéf na vás tlačí, chce s vámi ukončit pracovní poměr, pokud si nedoděláte vzdělání? Máte příležitost! Je to prosté, přijdete na Úřad práce a vyplníte registrační formulář. A co dál?

Pracovníkovi úřadu, který vás bude registrovat, uvedete, že máte zájem o rekvalifikační kurz. Nezapomeňte dodat, že jste zaměstnaní, registrují si vás jako zájemce a ne nezaměstnané. Dostanete spoustu papírů a budete muset podepsat základní poučení uchazeče o zaměstnání.

Ve Středočeském kraji bylo ke konci měsíce června 40 638 nezaměstnaných, z toho žen 22 174, a volných pracovních míst je 17 024. 

 

V práci by vám měli vyhotovit dopis, ve kterém bude psáno, z jakého důvodu po vás rekvalifikaci požadují. Formuláře, které jste obdrželi, vyplníte, jejich součástí bude i potvrzení, které musí vyplnit rekvalifikační středisko.

Do rekvalifikačního střediska zajdete, přihlásíte se na kurz a necháte si potvrdit formulář. Až to budete mít, tak vše doručíte spolu s dalšími přílohami, které zde můžete obdržet, zpátky na Úřad práce svému referentovi. To musí být minimálně 30 dnů před začátkem kurzu.

A potom čekáte na schůzku, kterou jste si domluvili. Na té se dozvíte, zda vám byla rekvalifikace schválena, a nebo ne. V případě, že neuspějete a úřad vám nechce kurz zaplatit, nezoufejte, v rekvalifikačním středisku nebudete platit žádnou pokutu.

Pokud jste registrováni na ÚP a nelíbí se vám zdejší nabídka rekvalifikací, můžete si vybrat jinou a pokusit se o ni zažádat.