Kam zmizel vzácný Rembrandt a co bude se zámkem dál?

Zámek Zdiby a část pivovaru
 

Zámek, který straně posloužil jako kulisa tichého rozkrádání drahého majetku. Zdibský zámek není bohužel jediný, který takhle skončil.

Dlouhá léta komunistické vlády způsobila devastaci mnoha kulturních památek. Patří mezi ně například Zámek Zdiby. Paradoxodem zůstává, že posledním uživatelem byl Státní ústav pro údržbu památek. Zámek zpustnul a dlouhé roky čekal, až se vrátí svým majitelům v restituci.

Objekt, jehož součástí byl i pivovar a velkostatek, stojí od osmnáctého století. Poprvé jej zmiňuje tereziánský katastr. Vystřídalo se zde několik šlechticů. Roku 1877 byl od vídeňské banky odkoupen podnikatelem v pivovarnictví Martinem Stejskalem.   

Kde je Rembrandt?

Všechno fungovalo do února 1948, kdy majetek zkonfiskovali komunisti. Najednou se zde vystřídalo doslova kde co, Státní statek, učiliště i Státní ústav pro rekonstrukci památek. Po roce 1948 prošel kompletní devastací, asi největší ztrátou je originál obrazu malíře Rembrandta. Nikdo neví, kam se poděl. Zřejmě jej ze zámku odnesli nenechavé ruce některého z papalášů.

Majitelé mají s objektem velké plány. Co s ním bude dál se dozvíte v připravovaném rozhovoru. Přineseme vám i fotoreport přímo z místa, ve kterém uvidíte, jak dneska zámek a pivovar vypadají.

Klíčová slova: