Ve středních Čechách se hromadně propouštět nebude

Středočeši se hromadného propouštění bát nemusí
 

V červenci nahlásili hromadné propouštění čtyři zaměstnavatelé. Tento krok se dotkne 106 zaměstnanců. Nejvíce lidí, které zaměstnavatelé v nadcházejících měsících propustí, pracuje v Karlovarském, Olomouckém a Jihočeském kraji. Údaje v pátek zveřejnil Úřad práce ČR.

Počet zaměstnavatelů, kteří se rozhodli snížit množství pracovníků v režimu hromadného propouštění, klesl meziročně i meziměsíčně. Podniky plánují propustit o 160 zaměstnanců méně než ve stejném období loňského roku a o 9 lidí méně než v předchozím měsíci.

Zaměstnavatelé, kteří nahlásili v červenci hromadné propouštění, mají své provozovny v  Jihočeském, Karlovarském, Olomouckém a Zlínském kraji. Středočechům se tedy propouštění vyhnulo.

Jak si zažádáte o rekvalifikaci, i když práci máte? Úřad práce vám zaplatí rekvalifikaci, i když jste zaměstnaní!

Firmy se chystají propouštět především v lázeňství, textilním a dřevařském průmyslu. Z hlediska profesí se bude propouštění týkat zejména pracovníků v osobních službách, kovodělníků, dělníků ve výrobě, pracovníků v textilu a dřevařském průmyslu nebo pracovníků ve zdravotnictví

„Jako hlavní důvod k přijetí tohoto opatření uváděli zaměstnavatelé organizační změny, restrukturalizaci podniku nebo výrazný pokles objemu zakázek a prodeje,“ vysvětluje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

V hlášení, které zaslali Úřadu práce ČR, avizovali zaměstnavatelé výplatu odstupného podle zákoníku práce a podle délky odpracované doby. V rámci organizačních změn pak počítají s tím, že nabídnou propouštěným zaměstnancům jiné pozice v rámci pracoviště a poskytnou jim individuální i skupinové poradenství.

Kdy jde o hromadné propouštění? Pokud během 30 dnů dostane ve firmě s 20 až 100 zaměstnanci výpověď minimálně 10 lidí. V podniku se 101 až 300 pracovníky aspoň desetina zaměstnanců a ve společnosti s více než 300 zaměstnanci minimálně 30 lidí. Před tím, než dá zaměstnavatel výpovědi jednotlivým zaměstnancům, musí o svém záměru písemně informovat, a to nejpozději 30 dní předem, odborovou organizaci, radu zaměstnanců a také příslušnou krajskou pobočku ÚP ČR podle místa činnosti firmy.

Jakmile Úřad práce ČR obdrží informaci o hromadném propouštění, je připraven pomoci zaměstnancům ještě v době, než k němu fakticky dojde. V rámci mobilních poradenských středisek, která založí buď přímo v daném podniku, nebo na určeném kontaktním pracovišti příslušné krajské pobočky ÚP ČR, poradí jeho zaměstnanci lidem, jak dále postupovat. Proberou s nimi jejich konkrétní situaci, seznámí je s nabídkou volných pracovních míst a pomohou jim například také s výběrem vhodné rekvalifikace či jim podají informace o sociálních dávkách a zákonných podmínkách nutných pro jejich přiznání. Úřad práce ČR spolupracuje v tomto ohledu také se zaměstnavateli, kraji a obcemi.

Možností v rámci aktivní politiky zaměstnanosti (APZ) je hned několik. V kurzu jsou hlavně veřejně prospěšné práce (VPP), společensky účelná pracovní místa (SÚPM), rekvalifikace a poradenství. V neposlední řadě pomáhá uchazečům v návratu do zaměstnání i řada projektů, které díky národním a evropským penězům realizují v jednotlivých regionech krajské pobočky ÚP ČR. Ke konci července 2016 podpořil úřad touto cestou celkem 41 902 uchazečů a zájemců o zaměstnání.