Nejlepší ekofarmáři roku: Proč právě Ekostatek Vlkaneč?

Žádná chemie, všechno přímo ze záhonů. No, není to paráda?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ocenění Bartákův hrnec pro nejlepší ekologické zemědělce letos míří na Ekostatek Vlkaneč na Kutnohorsku. Čím jsou zde výjimeční a v čem přesně vynikají provozovatelé farmy?

Putovní cenu v podobě keramického hrnce naplněného čerstvě raženými dvacetikorunami v hodnotě 30 000 Kč získají Diana Benšová a Stanislav Svatoň za vynikající zpracování vlastní bioprodukce zeleniny, ovoce a bylinek a dlouhodobou osvětu ekologického zemědělství. "Slavnostní předání je plánováno na 26. května," řekla předsedkyně Nadačního fondu Bartákův hrnec Miroslava Vohralíková.

Bartákův hrnec letos získává v pořadí již 26. ekologický statek. Zakladatelem akce, která se koná bez přerušení od roku 1993, je Richard Barták, nestor a jeden z prvních propagátorů ekologického zemědělství v České republice.

Ekobedničky i do Prahy

Ekostatek Vlkaneč je malé rodinné ekologické hospodářství na jihovýchodním konci kutnohorského okresu. Benšová a Svatoň obhospodařují 12 hektarů polností - ornou půdu, trávu na orné půdě, ovocné sady a pěstují zeleninu a bylinky.

Ekologicky hospodaří od roku 2008. Jako jedni z prvních dodávali několik let bedničky s biozeleninou a ovocem zájemcům v Praze a na dalších místech, v hlavním městě provozovali obchod a před čtyřmi lety vybudovali zpracovnu v Golčově Jeníkově.

Ze zeleniny a ovoce vyrábějí čatní, pálivé omáčky, džemy, povidla a další bioprodukty. V současnosti se kvůli suchu a nejistotě v produkci zeleniny a ovoce zaměřují více na pěstování i sběr 30 druhů bylin, které suší a zpracovávají na sirupy. Chystají rovněž pastevní chov ovcí. Kromě práce na statku pečují o dvě děti a rekonstruují dům.

Je Česko stále popelnicí Evropy? Kvalitu pozvedly BIO produkty i farmářské trhy, tlak na cenu však zůstává. Více čtěte zde.

Životní styl