Řízná Maruška a její ministerstvo nespravedlnosti. Dvě mouchy jednou ranou a smějící se korupčníci

Andrej Babiš a Marie Benešová si rozhodně mají hodně co povídat
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Před pár lety stál Leo Steiner u odhalování manipulací s dotacemi ROP Severozápad. Za svoji aktivní činnost proti korupci i odvahu byl mnohokrát oceněn. Donedávna ještě náměstek na Státním fondu životního prostředí na konci srpna v této funkci skončil. Zastavil totiž vyplacení části dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy. Ten patří do holdingu Agrofert. Odešel sám, necítil důvěru nadřízených. Jeho komentář o přeměně ministerstva spravedlnosti na institut nespravedlnosti stojí za přečtení.

/KOMENTÁŘ/ Marii Benešové se podařil v pátek 13. opravdu husarský kousek. Jako kamarádka a současně advokátka chomutovských kmotrů, přesněji rodiny obviněné exhejtmanky Jany Vaňhové a jejího zavražděného druha Romana Housky nebyla v jejich hájení vůbec úspěšná.

Ačkoliv daňoví poplatníci Ústeckého kraje ji platili štědře, tak výsledky se nedostavily. V kauze ROP Severozápad padly již pravomocné rozsudky a největší část 27 obviněných (exhejtmanů, exnáměstků, úředníků, starostů..) čeká na obžalobu.

Už sklízí první úspěchy

Změna nastala ve chvíli, když byla vybrána prezidentem Zemanem a premiérem Babišem pro nový úkol - z ministerstva spravedlnosti udělat ministerstvo nespravedlnosti a z české justice divizi Agrofertu. Úkolu se zhostila s nadšením sobě vlastním a v pátek 13. již sklízela první významné úspěchy. Jednak se jí podařilo zastavit trestní stíhání učebnicového dotačního podvodu opřeného o silné důkazy, který potvrdila jak naše policie, tak evropská.

-Leo Steiner- 

Co se ovšem moc neví, je fakt, že tento učebnicový podvod byl využit kmotromafiány na mnohých místech Česka, a to včetně Divokého Severozápadu, ke kterému má Maruška tak blízko. Obvinění recidivista, exsenátor a exstarosta Alexandr Novák nebo jeho přítel a stranický kolega Ahmad Raad, rovněž od letošního roku obviněný, se můžou radovat.

Jejich „Čapím hnízdům“ (projekty Hotel 99, Apartmány 99), resp. jejich luxusním soukromým sídlům rovněž podpořených desítkami miliony daňových poplatníků, které jsou v hledáčku policie, se nyní blýská na lepší časy. Obhajoba má totiž nyní od Marušky silnou munici. Klidně může rovněž spát i bývalý spolustraník Marušky exprimátor Mandík se svým Čápakem jménem Větruše.

Co s těmi, co nechtějí brát?

S ohledem na výše uvedené je totiž pravděpodobné, že přátelé z Divokého Severozápadu, kteří jsou vyšetřováni v kauze ROP Severozápad, budou osvobozeni, tento program bude zařazen mezi vzorové a křišťálově čisté.

Maruška musí ještě dotáhnout svoji misi s justicí, ovšem je třeba ji poplácat po zádech, je vážně na dobré cestě. Nyní ovšem již tandem Babiš a Zeman intenzivně hledá adepta, kdo stejně zreferomuje veřejnoprávní média a začlení je do divize a zejména zkrotí ty občanské aktivisty, co se nechtějí zkorumpovat nejdražší koblihou světa.

Situace je vážná, ale zdaleka ne beznadějná. Podívejme se vedle na Slovensko nebo raději do Rumunska, kde situace téměř beznadějná opravdu byla. Nad Rumunskem postupně svítá, pro jejich bývalého premiéra ovšem již ve vězení.