Gazdík: Není to jen o matematice. Maturity je třeba změnit od základu

Jaká je budoucnost českého školství?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Poslanci schválili zrušení chystané povinnosti maturity z matematiky. Poslanec STAN Petr Gazdík tento krok vítá, protože po letech dohadů budou aktéři vzdělávání konečně vědět, co se bude dít. Spolu s tím ale vyzývá ministra školství k zahájení diskuze nad modernizací vzdělávacího systému a začít se může třeba zrušením maturit a zavedením středoškolského minima.

/KOMENTÁŘ/ Povinná maturita z matematiky nebude. Žáci, rodiče i učitelé konečně vědí, na čem jsou. Ale není to jen o matematice. Výsledky studentů by neměly být hodnoceny podle jedné závěrečné zkoušky. Zvlášť když stát nedokáže dlouhodobě nastavit její potřebnou úroveň.

"Představili jsme spolu s Mikulášem Bekem modernizaci vzdělávání pro 21. století, v rámci které navrhujeme zavedení středoškolského minima. Zrušila by se stresující povinnost uspět na konci studia u jedné zkoušky a naopak by povinnosti k zisku maturitního vysvědčení bylo možné splnit během studia,“ vysvětluje poslanec STAN.

Je to pro zakrnělé české školství velká změna, ale pokud chceme držet krok se zahraničím, je načase začít vzdělávání modernizovat. Vyzýváme proto ministra školství i zástupce ostatních politických stran, aby přestali o změně školství pouze diskutovat a začali ho i reálně měnit.

V rámci modernizace vzdělávání pro 21. století navrhujeme

  • o výsledcích studentů má rozhodovat střední škola
  • zavést tzv. středoškolské minimum, které studenti budou moci splnit už v průběhu studia
  • nabídnout studentům více svobody ve volbě předmětů, které je skutečně zajímají
  • zavést praktický i teoretický směr studia pod jednou střechou (prostupná "reálná střední škola") a umožnit studentům v průběhu studia přecházet na jiný směr

- Petr Gazdík, poslanec a radní pro školství Zlínského kraje -

KAM DÁL: České prvenství, o kterém se příliš nemluví: Minerva, první dívčí gymnázium v Evropě, bylo v Praze.