Jak si může státní úředník dovolit zpochybňovat rozhodnutí soudu? Mluvčí Ovčáček a jeho nové evangelium

Od komunistů do církve, od Putina na Ukrajinu. To jsou paradoxy...
 

Ještě o Velikonocích se zdálo, že se pan mluvčí Jiří Ovčáček dal na dráhu kněze, když recitoval v katedrále svatého Víta evangelium. Teď se ale zdá, že náboženské zaujetí ustupuje důležitějšímu úkolu, šířit hradní moudro. Po soudním zrušení omezení volného pohybu z dílny ministerstva zdravotnictví začal na Twitteru pálit koblížky hnoje, které měl zřejmě připravené ve své kůlničce. Pravomoci bývalého redaktora komunistických listů jsou však nicotné, naštěstí pro tuto zemi.

/KOMENTÁŘ/ Demokracie snad stojí na třech základních pilířích, kterými jsou moc zákonodárná, moc výkonná a moc soudní. Nikde není naštěstí zmínka o "moci Ovčáčkově". Přesto je s podivem, že se tento státní úředník pouští do kritiky soudu. „Co kdybychom rovnou zrušili volby a všechny ústavní orgány? Vždyť tady beztak reálně vládnou nikým nevolení soudci, kteří rozhodují od stolu o osudech 10 milionů lidí. A bez mrknutí oka,“ napsal si na Twitteru.

A mluvčí prezidenta Miloše Zemana přidal další blábol: „Soud zrušuje rozhodnutí z roku 1939, kterým byl vyhlášen válečný stav s říší. Vláda měla postupovat podle jiné právní úpravy. Má čas do května 1945 rozhodnutí znovu formulovat. Podle svého právního zástupce říše vznese nárok na odškodnění za válečné škody.“ Těžko říct, čeho si v té chvíli pan Ovčáček dopřával, ale muselo to být zřejmě hodně silné. 

Nemůže ho někdo nenápadně vyšetřit?

„Je pikantní, když nikým nevolený Ovčáček (člen skupiny nikým nevolených šíbrů v okolí MZ, kteří ovlivňují řadu věcí) hřímá, že rozhodnutí soudu, kterým zrušil čtyři opatření min. zdravotnictví omezující volný pohyb a maloobchod, znamená, že tedy vládnou nikým nevolení soudci...,“ glosoval politolog Petr Pehe. 

„Prosím, najde se lékař dobrovolník, který by autora pod nějakou skrytou záminkou a nenápadně vyšetřil? Obávám se, že sám si doktora nezavolá, tak aby nebylo pozdě,“ přidal se v reakci na statusy pana Ovčáčka bývalý europoslanec Pavel Telička. 

„Reakce Hradu na rozhodnutí soudu ohledně omezujících opatření je bohužel další ukázkou útoku na nezávislé soudy. Zesměšňování soudu z úst "viceprezidenta" Ovčáčka i jeho házení odpovědnosti za chybný právní postup vlády A. Babiše na soud opět odkryl pohrdání soudnictvím na Hradě,“ konstatoval Jiří Pospíšil z TOP 09. 

Hodně hloupá úvaha

Nechme asi pana Ovčáčka psát si na sociální sítě dle libosti. Asi nechme bez komentáře, že soudce jmenuje jeho nadřízený, tedy Miloš Zeman. Takže kdybychom i přistoupili na malinkou chviličku na Ovčáčkovy myšlenkové pochody, tak vlastně tepe do svého šéfa, který "jmenoval špatné soudce". Nic, hloupá úvaha. Stejně hloupá, jako vystupování nikým nevoleného státního úředníka s pocitem pseudomoci. Tak nechť slouží...

KAM DÁL: Roman Prymula: Odborník na svém místě nebo něčí figurka? Profesora s vazbami na Čínu už jednou srazil střet zájmů.

Klíčová slova: