Komentář Leo Steinera: Makáme, nerušit očima exúředníka bez důvěry

Státní aparát neustále bobtná přesto, že trendem vyspělého světa je stále méně státních úředníků
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Více či méně úředníků? Odpovědět si můžete sami, ale nikoho to vlastně nezajímá. V čele státu máme demokraticky zvolenou osobu, která ho řídí jako firmu, a ministry, kteří jsou zaměstnanci tohoto majitele státofirmy. Odmysleme si, co majitel státofirmy říká, co si přejete, a pojďme k faktům. Majitel této státofirmy začal budovat své impérium v roce 2013. Jaká je jeho odpověď, výsledovka, na otázku uvedenou v úvodu?

V roce 2013 měla státofirma 413 tisíc zaměstnanců, letos po deklarované redukci 465 tisíc s ročními náklady na ně ve výši 208 miliard a plán pod dobu minimálního vlastnictví této státofirmy je další "redukce" počtu v roce 2021 na 473 tisíc zaměstnanců s ročními náklady 211 miliardy korun. Stále jste v klidu? Tak věřte, ale úředníků placených státem (nejenom státních zaměstnanců, ale například úředníků obcí, měst a krajů) je aktuálně dohromady dvakrát více, tzn. téměř 900 tisíc.

Naděje ovšem žije. Státofirma přikročila k optimalizaci, přesněji normalizaci, a postupně se rozloučila se všemi zaměstnanci, kteří ztratili důvěru majitele či jeho manažerů. Není tajností, že jedním z nich jsem i já (více zde).

Před pár lety stál Leo Steiner u odhalování manipulací s dotacemi ROP Severozápad. Za svoji aktivní činnost proti korupci i odvahu byl mnohokrát oceněn. Donedávna ještě náměstek na Státním fondu životního prostředí na konci srpna v této funkci skončil. Zastavil totiž vyplacení části dotace pro lihovarnický podnik Ethanol Energy. Ten patří do holdingu Agrofert. Odešel sám, necítil důvěru nadřízených.

Nebudete vadit politikům?

Manželka mne odrazovala, že to nemá cenu, ale já zkusil s vírou ve služební zákon, který přeci oddělil moc politiků a firem na ně napojených od státních služebníků, opět se vrátit  do služeb státu a jeho občanů. Třikrát a dost. Ve všech výběrových řízeních jsem uspěl, přesněji úspěšně absolvoval výběrové řízení.

Služební zákon ovšem správně stanovuje, že nadřízený si může z této finálové sestavy uchazečů vybrat dle vlastní vůle, vlastního svědomí a vědomí. Já vybrán nebyl, nadřízený si vybral jiného. Zkusil jsem ovšem ještě jedno výběrové řízení. Konkrétně do jednoho velmi velkého zdravotnického zařízení, které zřizuje ministerstvo. Na konci seriózního výběrového řízení se náměstek této nemocnice zeptal. „Když si vás vybereme, nebude to vadit některým vrcholným politikům?“

I vy můžete něco udělat

Nenapíšu, co jsem odpověděl. Práci ovšem hledám stále a vím, že pro státofirmu díky příkazům a zejména „autocenzúře“ jsem nežádoucí. Nevěřte, ale jsem nyní plný energie a optimismu, že když opravdu budeme chtít a zejména od slov přikročíme k činům, tak státofirma bude pouze v učebnicích dějepisu a stát, jeho zaměstnanci, budou dobře sloužit lidem bez rozdílů.

Co můžeš dělat ty, čtenáři těchto řádků? Přijď 16. listopadu na Letnou.  

-Leo Steiner-