Kovářová: Vládní otesánek vyjedl státní kasu. Nezastaví se ani před kapsami občanů

Vládní balíček zřejmě projde, hlasovací mašinerie moc často neklopýtá
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Dnes budeme projednávat vládní daňový balíček, kterým chce vláda vytáhnout další peníze z kapes daňových poplatníků. Jinak se to označit nedá. Vláda zvyšuje daně, ač v programovém prohlášení říká něco jiného. Argument? Boj se závislostí na drogách a hazardu. Přitom ale v rozpočtu na rok 2020 dává méně peněz na prevenci proti závislostem.

/KOMENTÁŘ/ Zdražení krabičky cigaret nebo láhve alkoholu o pár korun konzumenty neodradí a zvýšení daně z hazardu může dle mnohých průzkumů přesunout legálně provozovaný hazard do tzv. šedé zóny. Skutečným důvodem je, že po rozhazovačné politice vlády v posledních letech zeje státní kasa prázdnotou a namísto hledání úspor raději seberou všem ostatním.

Já pro návrh určitě hlasovat nebudu, ale jsem přesvědčena, že vláda si nakonec tento balíček, i přes výrazné výhrady opozice, prosadí. Vždyť její hlasovací mašinerie moc často neklopýtá. Právě proto jsem se rozhodla podat alespoň některé pozměňovací návrhy, které mají za cíl zmírnit dopady daňového balíčku.

Návrhy, které by pomohly

První z nich ruší zvýšení poplatku za vklad do katastru na dvojnásobek. Vláda argumentuje, že se nezvyšoval několik let a je nutné dorovnat inflaci. Ministryně ale pravděpodobně nedávala pozor na hodinách matematiky - inflace od doby poslední změny poplatku určitě nedosáhla 100% výše. Ať lidem raději na rovinu řekne, že zkrátka potřebuje více než 600 mil. Kč do státního rozpočtu.

Zdaníme jednou, zdaníme podruhé. Jinak nelze popsat záměr MF na zdanění technických rezerv pojišťoven. Nejdříve se jim zdaní tyto rezervy, které pojišťovny musí mít ze zákona a slouží k budoucí výplatě pojistek klientů. Dále na pojišťovny dopadá klasická daň z příjmů PO. Cílem našeho pozměňovacího návrhu je vyjmutí technických rezerv životního pojištění z navrhovaného a nesmyslného zdanění.

Normální lidé ostrouhají

Pozměňovací návrh kolegyně Jany Krutákové reaguje na úpravu zákona o dani z nemovitosti. Na první pohled se zdá, že cílem předkladatele je zrušit daň z ploch, na kterých jsou remízky. Bohužel se tak bude dít jen u zemědělských podnikatelů, kteří si tento krajinný prvek zapíšou do své evidence, tzn. budou na něj pobírat i zvýšené dotace.

A normální lidé? Opět nic. Proto Jana Krutáková navrhuje vyjmutí daně z nemovitosti na skupinu dřevin (remízky) na ostatní ploše, kterou vlastní fyzické osoby, tedy ti, kteří ji nevyužívají k podnikatelské činnosti.

- Věra Kovářová, poslankyně Parlamentu ČR -