Pacientka s cystickou fibrozou: Smějí se mi kvůli tomu, že nosím roušku. Je mi smutno

 

Jsme národ hlupáků, nebo nám to kazí jen někteří? Opravdu jsme jako lidé klesli tak hluboko, že se smějeme strachu jiných, dokonce i nemocným? Možná by bylo fajn si uvědomit, že zde nežijeme sami. Kika Dvořáčková trpí cystickou fibrozou, přesto je terčem posměšků. Ostatně, sama to popsala.

/KOMENTÁŘ/ Je mi smutno. Kolik lidí se nechá ovládnout strachem. Chápu, že se lidi bojí a snaží se chránit, co to jde, ALE občas už to hraničí s šikanou nás chronicky nemocných. Mám cystickou fibrozu (jde o lidské geneticky podmíněné onemocnění, které postihuje převážně dýchací a trávicí soustavu. Příčina je léčitelná, ale zatím nevyléčitelná, pozn. red.) a jsem po transplantaci plic. Nosím roušku NE kvůli pozornosti, NE kvůli tomu, že jsem nakažená. Ale abych se chránila před okolím. I blbá rýma mě může poslat tam, kam nechci, natož tak chřipka atd.

Když jdete s rouškou ven

Objeví se tři případy:

  • Smějí se, že panikaříte, a ukazují si na vás.
  • Dívají se na vás tak zlým pohledem, že to až děsí, pokřikují věty typu běž zpět do karantény, vrať se do Itálie. A v jejich hlavě je jen to, jak vy jste nezodpovědní...
  • Tady patří dík skupince lidí, kteří to chápou, a věřte, že jich není moc.

Vím, že musím nosit roušku téměř všude, obzvlášť v tomhle období. Ale ani nevíte, jaké mám obavy jít mezi lidi s rouškou. Samozřejmě ji mám vždy na sobě, protože riskovat zdraví kvůli lidem, kteří jsou blbí, nehodlám. 

Chovejte se ohleduplně

Takže pokud uvidíte někoho s rouškou, neukazujte na něj, nesmějte se mu a prostě jděte dál, protože nevíte, proč ji má! A zkuste být i v této "korona" situaci empatičtí a hned neodsuzovat ostatní. A zachovejte klid, protože to má také něco do sebe.

Se strachem nikam nedojdete. Byla bych ráda, kdyby se tato informace dostala co nejvíce lidem, aby si uvědomili, že ne každý s rouškou je nakažený. 

Vláda vyhlásila nouzový stav. Opatření jsou velmi přísná.