Místo plné pekelných záhad. Faustův dům patří mezi nejděsivější místa Prahy

Jeden z nejděsivějších domů v Praze stojí na Karlově náměstí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Tajemství, legendy, ale také děsivá fakta, kterými je Faustův dům opředen, nemohou nechat nikoho chladným. Už samotný fakt, že dům stojí na bývalém pohanském obětišti, mu dodává temnou atmosféru, jež se průběhu času zhmotnila v několika děsivých příbězích. O jaké jde? 

Rozsáhlé Karlovo náměstí je v některých místech děsivé i bez Faustova domu, ale když se v nočních hodinách přiblížíte k na první pohled nenápadnému baroknímu paláci, tak vaše pozornost zbystří. 

Praha je plná děsivých a tajemných příběhů, ale ten o doktoru Faustovi tak nějak stále přitahuje pozornost o něco více než ostatní. Tato legenda sice nemá podporu v realitě, protože žádný doktor Faust v tomto domě nebydlel, ale v průběhu několika staletí se zde vystřídalo mnoho majitelů, kteří byli spíše podivínského charakteru. 

Obětiště

Přesně v místech, kde dnes stojí Mladotovský palác neboli Faustův dům, bylo původně pohanské obětiště bohyně Morany. Bylo tak ještě dlouho před vznikem Nového Města, které vytvořil Karel IV. Dlouhá desetiletí se tak na tomto místě odehrávaly rituály, jejichž temná energie se neblaze podepsala na životě dalších obyvatel domu, který zde byl později vystavěn. 

Na pozemku podél velmi významné cesty z Vyšehradu na Pražský hrad se v záznamech z roku 1378 poprvé zmiňuje, že byl dům ve vlastnictví Jana vévody Opavského. S tímto jménem však nejsou spojeny žádné záhadné a děsivé legendy. 

První zmínka o záhadných okolnostech se datuje do roku 1587, kdy dům získal alchymista a mystik, který byl údajně také špionem anglické královny Alžběty I. Dvorní alchymista Rudolfa II. Edward Kelley si zde zřídil laboratoř, kde prováděl nespočet chemických pokusů. 

Jednalo se však o šarlatána, který se chlubil tím, že umí přetavit olovo ve zlato. Za padělání listin mu byly ještě v Anglii uříznuty obě uši a za svoje podvody byl trestán i na našem území. Nejdříve byl vězněn na Křivoklátě a po neúspěšném pokusu o útěk také v mosteckém Hněvíně. Kde jeho příběh končí, protože zde spáchal sebevraždu. 

Plameny z oken!

Děsivé zvěsti a legendy se naplno rozhořely v 18. století, kdy dům vlastnili pánové Mladotové ze Solopysk. Ti zde také prováděli kouzla alchymie a jejich fyzikální a chemické pokusy strašily obyčejné Pražany. Při některých chemických pokusech totiž šlehaly plameny z oken a lidé těmto výjevům přisuzovali ďábelský původ. 

Neblahou pověst dovršil tehdejší kaplan kostela sv. Jana na Skalce, jenž s domem sousedí. Ten totiž ve velkém sbíral kosti a lebky mrtvých lidí a dokonce se vyprávělo, že sám spal v otevřené rakvi. Tento poněkud temný soused tak celkovému image domu na Karlově náměstí rozhodně nepomohl. 

Prokletý Faust

Samozřejmě nejvíce je dům spojen se jménem doktora Fausta. Legenda o muži, který se upsal ďáblu, aby se nakonec propadl do pekel, bylo dílo romantismu v literatuře. Díky alchymistické historii domu na Karlově náměstí se tak nelze divit, že se právě tato legenda zabydlela na tomto místě. 

Těch důvodů, proč se příběh doktora Fausta usídlil právě zde, bylo víc. Ať už šlo o bratrovraždu kvůli nalezenému pokladu někde v útrobách domu v 16. století, či nález cenných nástěnných maleb, údajná přítomnost bájného plamene a dozdívaný otvor, kudy se mohl protáhnou dospělý muž, těch okolností, které nahrávaly této legendě, je a bylo hned několik. Podle pověsti se v podzemí také nachází tajné chodby, který by měly vést až na Novoměstskou radnici.