Coca-Cola obsahovala tvrdé drogy. Dříve totiž byla pochoutkou pro závisláky

Coca-Cola dříve obsahovala víno i kokain
  |   zajímavost

Začátky proslulé značky Coca-Cola rozhodně nebyly takové, jaké si je představujete. Tento lahodný šumivý nápoj totiž dříve sloužil jako "lék" na pocuchané nervy. Nešlo ale o léčbu, na kterou jsme dnes zvyklí. Závisláky a psychicky labilní osoby "léčila" Coca-Cola drogami a alkoholem.

Vynálezcem jednoho z nejznámějších šumivých nápojů na světě byl na morfinu závislý lékárník John Stith Pemberton. Tehdy ale nepředpokládal, že bude mít tak obrovský úspěch. Nešlo totiž o Coca-Colu, jak ji známe dnes. Tento oblíbený sladký nápoj tehdy obsahoval víno a kokain, není tedy divu, že lékárník, který ho vynalezl, nepočítal s tím, že si ho oblíbí děti na celém světě.

John Pemberton vynalezl Coca-Colu proto, aby s ní mohl léčit závislé na morfiu. 8. května roku 1886 byla patentovaná jako lék.

V lékárnách se tehdy prodávala za pouhých několik centů, v přepočtu za necelé dvě koruny. Zpočátku ale nebyl nápoj tak vyhlášený a lékárník prodal zhruba 9 lahví Coca-Coly denně. Zisk z prodeje mu tak ani nepokryl náklady na jeho výrobu.

Na konci 90. let 19. století odkoupil recepturu na přípravu Coca-Coly od Pembertona Asa Griggs Candler a udělal ní jeden z nejoblíbenějších nealkoholických nápojů pomocí chytré reklamy, která se nápadně podobala těm, které známe dnes.

Tajný recept na přípravu Coca-Coly

Společnost Coca-Cola má tajný recept na přípravu nápoje od roku 1919 uložený v sejfu s velmi limitovaným přístupem. Mají k němu přístup jen dva vybraní manažeři firmy. Nápoj je tak dodnes zahalen tajemstvím.

Ve skutečnosti ale tajný recept na přípravu Coca-Coly znají i všichni bývalí vedoucí společnosti, kterých nebylo zrovna málo.

Je slavná nejen po celém světě, ale dokonce i ve vesmíru

Tvůrci reklam pro značku Coca-Cola byli od samého počátku této značky mistry ve svém oboru. Dokazují to nejen její obrovské tržby, které dosahují desítek miliard ročně, ale i fakt, že je známá u 94 % světové populace.

Svou tvorbu s ní spojili slavní umělci, mezi které patří Andy Warhol, Salvador Dalí, ale i módní návrhář Karl Lagerfeld. V roce 1985 se Coca-Cola na palubě americké vesmírné rakety dokonce podívala i do vesmíru.

Zdroj: History Daily

KAM DÁL: Nejhorší období v dějinách lidstva: Tehdy byste žít opravdu nechtěli.

Klíčová slova: