Kazachstán se stal na čtyři dny celým Sovětským svazem

Zasedání horní komory sovětského parlamentu, na kterém byla ukončena existence Sovětského svazu
  |   zajímavost

Rok 1991 byl v mezinárodních vztazích přelomovým rokem. Začala válka v Perském zálivu, Kambodža uzavřela mír s Vietnamem, zhroutila se Jugoslávie a v regionu začala nová válka a také se definitivně rozpadl Sovětský svaz. V průběhu rozpadu došlo ke kuriózní situaci - celým Sovětským svazem se stal Kazachstán.

Rozpad Sovětského svazu byl rychlý, ale nikoliv poklidný. Generální tajemník Michail Gorbačov, který původně slíbil svaz zachovat, jeho rozpadu nijak aktivně nebránil, což vedlo k pokusu o jeho sesazení. 19. srpna se jej pokusili sesadit zastánci tvrdé linie a agenti KGB.

Svaz Rusko - Kazachstán

Gorbačov odstoupil pět dní nato z pozice generálního tajemníka komunistické strany, ale zůstal nadále prezidentem. V následujících měsících se ze Sovětského svazu oddělilo mnoho bývalých sovětských republik, které jedna po druhé vyhlašovaly samostatnost - Ukrajina, Bělorusko, pobaltské země, Moldávie a další. Nakonec představovaly Sovětský svaz jen dvě země - Rusko a Kazachstán.

8. prosince  roku 1991 se sešli zástupci Běloruska, Ruska a Ukrajiny a ve společném komuniké prohlásili, že Sovětský svaz přestává existovat. O čtyři dny později Rusko vystoupilo ze Sovětského svazu. Ten měl v tu chvíli jediného člena – Kazachstán. Ten odešel ze svazu až po dalších čtyřech dnech. Po tu dobu tak formálně Sovětský svaz stále existoval v podobě Kazachstánu.

Proletáři celého světa, promiňte

To ale není jediná zajímavá perlička. Faktem je, že Sovětský svaz se oficiálně rozpadl až 26. prosince, takže v období od odchodu Kazachstánu jakožto posledního člena existoval jako státní útvar bez vlastního území. Michail Gorbačov rezignoval na pozici prezidenta Sovětského svazu o den dříve. Opustil svou prezidentskou kancelář v Kremlu a předal ji Borisi Jelcinovi.

Toho dne naposledy vlála rudá vlajka Sovětského svazu nad Kremlem. Všechny ambasády Sovětského svazu po celém světě se změnily na ambasády Ruska. Sovětské zahraniční úřady a instituce, které nebyly zařazeny pod nové Rusko, ukončily svou činnost. V Moskvě se na pomníku Karla Marxe objevil všeříkající nápis: „Proletáři celého světa-promiňte."

Zdroj: amusingplanet.com

KAM DÁL: Nejdrsnější ruská věznice Černý delfín.