Podíleli se na smrti Heydricha: Na sousedy z Biskupcovy ulice nesmíme nikdy zapomenout

Reinhard Heydrich byl v letech 1941–1942 zastupující říšský protektor protektorátu Čechy a Morava
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Jména Gabčík a Kubiš zná skoro každý – a není se čemu divit. Odvaha, s jakou se pustili do nelehkého úkolu, inspiruje a vzbuzuje hrdost a obdiv dodnes. Za smrtí Reinharda Heydricha však nemůžeme hledat jenom jména dvou odvážných výsadkářů. Desítky neznámých občanů totiž stejně tak zaplatily vlastními životy, aby Československo mohlo být zase svobodné.

Paměť je však děravá a čím delší odstup od tak významné události dějin, tím méně lidí o ní ví něco víc, než by bylo hodno. Nejsou ani tak důležité detaily ve smyslu toho, odkud kdo střílel nebo kdo kam utíkal, ale na neznámé hrdiny bychom neměli zapomenout nikdy. 

Běžní občané se rozhodli vystavit se obrovskému riziku, které v případě prozrazení znamenalo zcela jistou smrt. Přesto se našlo hned několik odvážných, kteří s plným vědomím absolvovali něco, co si zaslouží hluboký respekt. Kdo byli ti, na které se tak často zapomíná? 

Moravcovi

Druhá světová válka je v Československu často spojená s tímto příjmením. Největší kolaborant Emanuel Moravec, generál František Moravec a také zcela obyčejná rodina s neobyčejnou odvahou. Všichni se nezávisle na sobě, bez jakékoli rodinné přízně, podíleli na vývoji dějin naší země za druhé světové války. 

O posledně jmenovaných se toho však ví nejméně. Za hlavu rodiny můžeme v tomto případě pokládat Marii Moravcovou. Ta – společně se svým manželem Aloisem a mladším synem Vlastimilem – vytvořila zázemí pro skrývané parašutisty z operace Silver A, Anthropoid a Out Distance. Biskupcova ulice na pražském Žižkově se tak na několik dní stala epicentrem protinacistického odboje. Jen několik domů od nich totiž žil další hrdina těchto těžkých časů Jan Zelenka-Hajský.

Bývalá členka nacisty rozpuštěného Československého červeného kříže měla přezdívku teta Moravcová a přibližně půl roku se parašutistům starala o veškeré zázemí, ať už šlo o hledání utajených bytů, nebo – a to hlavně – o jídlo či ošacení. Tím vším se vystavovala obrovskému nebezpečí. 

Čurdova zrada

Když se nakonec úspěšně uskutečnila likvidace Reinharda Heydricha, bylo jasné, že riziko smrti se pro celou rodinu rázem zvýšilo na maximum. Nebýt však zrady výsadkáře Karla Čurdy, tak by se o rodině Moravcových žádný člen gestapa nedozvěděl. Ten totiž byt rodiny Moravcových označil za jedno z nedůležitějších míst odboje. 

Ve 4:15 ráno dne 17. června vtrhlo gestapo pod vedením Oskara Fleischera do bytu na adrese Biskupcova č.p. 7. Marie Moravcová se stačila schovat za dveře a spolkla kapsli s jedem. Jejího manžela Aloise zatkli, ale ten ani přes enormní mučení a nelidské zacházení nic neprozradil. 

Gestapo muselo využít syna Vladimíra, který se v tu dobu nepohyboval v Praze. Nacisté ho vylákali do pasti falešným telegramem. Stal se tak obětí mučení a vydírání. Pravděpodobně gestapo při výslechu použilo i tělo mrtvé maminky. Mladý muž dlouho odolával, až nakonec prozradil ukrýt parašutistů v kostele sv. Cyrila a Metoděje. Sám následně musel identifikovat jejich mrtvá těla. S otcem nakonec zemřel v koncentračním táboře Mauthausen. 

Jan Zelenka-Hajský

Učitel a starosta sokolské župy Kruškohorská-Kukaňova byl nejvýznamnějším členem odboje mezi sokoly. Už před válkou se výrazně projevoval jako bojovník proti nacismu a nehodlal s tím přestat ani během okupace a následného vytvoření protektorátu Čechy a Morava

Sám byl velitelem radikální odbojové skupiny Říjen, která měla za cíl škodit nacistickému režimu sabotážemi a různými ozbrojenými konflikty. Skupina byla po příchodu Heydricha velmi brzy zlikvidována, ale Jan Zelenka-Hajský se ani pak nevzdal, stejně jako to nevzdala jeho rodina, která podstupovala stejné riziko jako on. 

Když byl, stejně jako rodina Moravcova, prozrazen Karlem Čurdou, měl oproti sousedům z Biskupcovy ulice náskok. Zásah gestapa naproti v domě viděl pravděpodobně z okna bytu. Stačil nacistům otevřít dveře od bytu a požil jed. Ti ho pak v bytě našli mrtvého. 

Gestapo tak zatklo pouze jeho ženu Františku Zelenkovou, která byla popravena taktéž v koncentračním táboře v Mauthausenu. Syn Jan Milíč Zelenka se o tragédii svojí rodiny dozvěděl z doslechu a reagoval stejně jako otec tím, že se otrávil. 

Rodin, které neuvěřitelně riskovaly vlastní život, bylo v době protektorátu mnohem více. Moravcovi a Zelenkovi z Biskupcovy ulice se však rozsahem svojí činnosti přece jenom vymykají. Bylo by tedy spravedlivé si jejich jména zapamatovat, aby příběh obyčejných rodin s neobyčejnou odvahou mohl žít dál.

Zdroje: redakce, mistapametinaroda.cz, Paměť národa, rozhlas.cz, ceskatelevize.cz

KAM DÁL: Ležáky srovnané se zemí. Krutou pomstu za likvidaci Heydricha přežily jenom dvě děti.