Život králů nebýval tak honosný, jak se většina z nás domnívá

Středověcí králové se museli dotýkat nemocných, věřilo se totiž, že mají léčebné schopnosti. Tento zvyk ale vedl pouze k přenosu nemocí na tehdejší vladaře
  |   zajímavost

Když si představíme život středověkého vládce, tak si většina z nás v hlavě vybaví velkolepé hostiny, dvorní šašky a polehávání na vlčích kožešinách. Život středověkého monarchy ale nebyl tak záviděníhodný, jak se většina z nás domnívá. Jaká skrýval tajemství?

Život prostých lidí v dnešní době, je navzdory přesvědčení většiny lidí mnohem lepší než život té nejvyšší vrstvy ve středověku.

Moderní medicína

Ve středověku měli monarchové mnohem větší šance na přežití nejrůznějších nemocí a jiných zdravotních problémů, ale i na dožití se co možná nejvyššího věku, než prostý lid.

Dostávalo se jim totiž té nejlepší možné lékařské pomoci, která byla v té době dostupná. Dokonce i ta nejlepší léčba ve středověku se s tou, kterou má dnes k dispozici každý z nás, rozhodně nedá srovnat.

Ve středověku navíc řádil černý mor, smrtelná nemoc, která mezi prostými rolníky a králi nerozlišovala. V polovině 14. století v Evropě na tuto nemoc zemřela zhruba třetina populace.

Nemusíte si vzít vašeho bratrance, či sestřenici

Dokonce i v dnešní době není randění a hledání životního partnera vůbec jednoduché. Dnes ale máme v této oblasti jednu nespornou výhodu. Můžeme si totiž vybrat koho bychom si chtěli vzít. Monarchové žijící ve středověku se takovému luxusu bohužel netěšili.

Jejich svazky často nebyly založené na tom, jaké k sobě chovali city. Dokonce nezáleželo ani na jejich společné kompatibilitě. Často ale řešili politické problémy země.

Navíc se také běžně dělo, že jste byli přislíbeni svému bratranci, nebo sestřenici. To vedlo ve středověku k celé řadě zdravotních komplikacích u jejích potomků.

Údajné léčitelské schopnosti

Ve středověku byla monarchům připisována schopnost léčit. Lidé tak prosili krále, aby na ně položili ruce a vyléčili je tím. Králové se tak někdy dotkli až stovek nemocných denně, což tehdy nevyhnutelně vedlo k přenosu nejrůznějších onemocnění na vládnoucí vrstvu.

Porod

Ve středověku ještě neexistovala žádná forma antikoncepce, ženy tak měly mnohem více potomků, než je tomu běžné dnes. Porod byl přitom mnohem nebezpečnější a každé těhotenství mohlo skončit jak smrtí matky, tak i potomka.

Splachovací toaleta

Pobyt ve středověku by nám ukázal, jak málo si ceníme běžných moderních vymožeností, jako je např. splachovací záchod. Ve středověku museli urození pánové a dámy k tomuto účelu používat nočník. V momentě, kdy tak někdo z nich potřeboval vykonat potřebu v noci, zůstal s ním nočník v ložnici až do rána, kdy jeho obsahu zbavily služky. Většinou pouhým vyhozením z okna, často i na nic netušící kolemjdoucí.

Moderní byty a domy

Celá řada lidí si pod bydlením na hradě představí luxus a místnosti vyhřáté ohněm plápolajícím v krbu. Realita však byla trochu jiná a moderním bytům, či domům se rozhodně nevyrovná.

Hrady byly většinou stavěny z kamene, v zimě v nich tedy pořádně táhlo. Nezabránily tomu dokonce ani prostorné dekorativní tapiserie pověšené na zdech. Přidejte k tomu nočník pod postelí a pobyt na hradě se ze snu mění spíše v noční můru.

Zdroj: Weird History, Medievalists

KAM DÁL: Stres a úzkost: Jak se těchto nepříjemných pocitů jednoduše zbavit.

Klíčová slova: