Jak postavit zahradní domek? Snadno a rychle v pěti krocích

 

Zahradní domeček se hodí kamkoli a k čemukoliv. Dá se do něj uložit harampádí a nářadí, ale především na zahradě vypadá prostě skvěle. Koupíme ho jako skládačku v hobby marketu, objednáme si ho na zakázku od truhláře nebo se do stavby pustíme sami. Jaká je nejlevnější a nejvýhodnější varianta? Rozhodně ta třetí!

Domek na míru od truhláře se i u toho nejlevnějšího řemeslníka pohybuje zhruba kolem čtyřiceti tisíc. A to i za ten nejmenší. Takový výtvor ale samozřejmě nemůžeme v žádném případě porovnávat s domky z hobby obchodů, které stojí zhruba deset tisíc. Ty jsou totiž, oproti ručně vyrobeným od mistra, velmi nekvalitní.

Nejvíce však ušetříme, když si domeček postavíme sami a dle svých představ. A nemusíme být ani truhláři a především se můžeme všem návštěvám chlubit, jací jsme to šikovní kutilové, že jsme to zvládli vlastními silami.

Nepodcenit přípravy

Domek si nejdříve načrtneme na papír, na kterém rozvrhneme míry a vše propočítáme. Důležité je vědět, z jakého dřeva ho chceme postavit a materiál si v požadovaných mírách sehnat a nařezat. Nejlevnějším a nejdostupnějším dřevem na stavbu je smrk. Když máme vše rozměřeno a promyšleno, můžeme se s chutí pustit do díla.

Hurá na věc

  • Zahradní domek se může postavit na dva povrchy. Buď to je to pevný betonový základ, nebo na konstrukci z trámů. Lepší je v tomto ohledu beton, protože domeček je na betonovém základě pevnější a stabilnější. Změříme si, jak bude veliký a jaký bude mít tvar a podle těchto rozměrů postavíme již zmiňované základy.
  • Na betonovém nebo dřevěném základu si změříme půdorys a vyznačíme rohy.
  • Po vyznačení rohů rozměříme stojany, mezi které budeme v dalším kroku dávat palubky. Z hranolů, ve kterých jsou již označeny díry pro šrouby, postavíte první hranolovou stojinu s připravenými rohovými drážkami pro palubky. Vodorovné rohové spodní trámky přišroubujeme na spodní průběžné kování a vedle nich postavíme další stojiny.
  • Mezi postavené dřevěné sloupky začneme postupně zasouvat palubky. Aby dobře držely, je lepší je lehce přitlouct k sobě. Nejlépe gumovou paličkou. Takto postupujeme pořád dokola.
  • Střechu lze navrhnout dle vaší šikovnosti. Může být klasická do áčka anebo obyčejná rovná. Na střechu se dávají střešní OSB desky. Na tyto desky se připevní plechové obvodové díly střechy a posléze i střešní krytina. Důležité je také vyřešit dveře. Na dveře stačí vyrobit dveřní rám (něco jako u klasických dveří futra), na který přišroubujeme dveřní panty a nasadíme dveře.

Základy jsou...základ

Ač se postup může zdát snadný, číhá na vás několik pastiček. Už při volbě základu totiž musíte dávat velký pozor na to, na jakou půdu chcete stavět. Jílovitá půda s vysokým obsahem sedimentů nepojme vodu tak, aby to v mrazech nedělalo neplechu.

Pokud máte půdu s pískem nebo štěrkem, hustota zase nemusí být taková, aby domek unesla. Proto by bylo fajn napřed navést zhutněnou vrstvu štěrku nebo písku. Ani ornice není nejlepším řešením podkladu. Čím větší a těžší domek, tím větší pravděpodobnost trablů se statikou. Nejmenší stavby však mnohdy stačí usadit jen na dlaždicový základ. Srovnáte povrch a pomocí drtě, štěrku nebo písku zabráníte sedání a rychlému vsakování vody. Můžete "prohodit" geotextílií, čímž vám tam neporoste plevel.  

Jedině dřevo

Pokud byste náhodou uvažovali o tom, jestli váš domeček neudělat raději zděný, než dřevěný, tak na to honem rychle zapomeňte. Ideální volbou jsou palubky. Obecně se z nich staví lépe a také hezky vypadají. Jdou ale dražší, než obyčejná prkna. Je tedy čistě na vás, do čeho se vám chce investovat. V žádném případě se však nepouštějte do nějakého betonového monstra. Dokonce ani kdybyste stavěli přístřešek pro auto. 

Betonovým garážím už dávno odzvonilo a to, co bylo dříve považováno za fenomén, je dnes spíš k smíchu. A hlavně to ničemu neprospívá. Přišlo se totiž na to, že v betonové garáži, kde se větrání dost problematické, auto mnohem dříve zrezivý. Zaparkovat mezi zdmi mokré auto logicky zanemná jeho delší usychání. Takže zde stoprocentně platí, že otevřené stání nebo dřevěná garáž je jedinou možnou volbou. 

Sponzorem článku jsou Vjezdové brány BVP
- posuvné brány
- pojezdové brány
- dvoukřídlé brány
- garážová vrata