Povedlo se vám utopit mobil? Nesmutněte, vše se dá zachránit

Zálohujte a ještě jednou zálohujte
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Nejdříve se ozve "žbluňk" a při pohledu na zdroj zvuku šok a zděšení, u někoho možná i mdloby. Tento pocit zná většina lidí, kteří ať už nešikovností svou, nebo cizí "utopili" mobilní telefon. Co teď? Nepanikařte. Vašemu miláčkovi nemusí hned zvonit umíráček.

Mobilní telefony jsou sice úžasným vynálezem, který nám usnadnil život, ale zároveň jsou doslova metlou lidstva. Můžeme si na nich lehce vybudovat závislost a praví fajnšmejkři se za tyto hračičky nebojí utrácet velké částky a lační po každém zbrusu novém kousku, který přijde na trh.

Je jedno, kolik nám je a jak drahý a nový telefon zrovinka máme, když se s ním něco stane a většinou vlastní vinou, tak se nenávidíme a proklínáme do desátého kolene. Loučíme se s veškerým obsahem v telefonu a v hlavě si upřesňujeme, o které kontakty jsme nadobro přišli a už je nebudeme moci uložit znovu, protože je prostě neseženeme. Nebo se vše budeme snažit vyřešit a telefon znovu zprovoznit. Ta druhá varianta většinou vychází.

Na nic nečekejte a lovte

Když vám mobil spadne do vody, rozhodně nemyslete na to, co budete zítra vařit, a ani se nekochejte tím, jak pomalu klesá ke dnu. Okamžitě tohoto elektronického utopence vyndejte a vypněte. Nechte všechnu vodu vytéct. Nejlepší je položit mobil horizontálně na stůl na kus suché látky.

Trošku drsnější radou je vykoupat telefon ještě jednou, tentokrát v alkoholu. Vnější konektory opláchněte, záhyby zbavte případných nečistot. Fajn by pak bylo telefon rozmontovat na pidi částečky a nechat vyschnout, ale ne každý k tomu má správné vybavení. 

Nic neotírejte, nepoužívejte bavlnu, zkrátka nic, jen nechte vodu vytéct. Potom jej rozeberte. Vyndejte sim kartu a baterku a vše řádně osušte.  V případě, že to konstrukce telefonu nedovoluje, vyhledejte odborný servis, který si pomocí speciálního nářadí s rozebráním poradí (výjimečně to zvládne i nadšený ajťák). Telefon nefénujte, ani ho nedávejte na rozpálené topení nebo do mikrovlnky. Nevystavujte jej ani přímému slunečnímu záření, mohlo by to uškodit displeji, baterce i plastovým částem telefonu.

První pomoc po domácku

Nechcete nešťastně běhat po všech čertech? Vytáhněte domácí zbraně. Nasaďte na vysavač úzkou hubici a vyluxujte vnitřek telefonu. Telefon nefénujte, ani ho nedávejte na rozpálené topení nebo do mikrovlnky. Nevystavujte jej ani přímému slunečnímu záření, mohlo by to uškodit displeji, baterce i plastovým částem telefonu.

Máte doma kočku? Kočičí stelivo dělá divy. Vážně! Nejvhodnější na sušení je bezesporu obyčejný kočkolit, neboli kočičí stelivo, které se dává micinám do záchodových bedýnek. Skvěle se osvědčilo stelivo na bázi oxidu křemičitého. Nejlépe a hlavně nejrychleji pohlcuje vlhkost. Zhruba dvoukilové balení přijde na něco málo přes stovku. Bílo-modré granule nasypte do krabičky, ponořte do nich telefon a neprodyšně uzavřete. Nechte alespoň přes noc, ale lépe 24 hodin, a pak nastartujte.

Jestli nemáte rádi zvířátka, pomůže třeba i obyčejná rýže. I když...ta je sice také účinná, ale mobil v ní vysychá pomaleji a méně. Používá se stejně jako silikagel: telefon do ní ponořte, zasypejte po okraj a přiklopte. Tentokrát to však bude vyžadovat dva až tři dny.

Prevence především

Ne všem nehodám se dá předcházet, ale některým přece. Než si napustíte vanu, přineste si do koupelny hladký zipový sáček (koupíte v drogerii) a svého telefonního miláčka si do něj schovejte. Na volání to asi úplně nebude, ale fotky a sociální sítě budete moct přes fólii ovládat jako vždycky. Poslední "zlaté" pravidlo, které vás zbaví mnoha nepříjemností (tím spíš, pokud se telefon zachránit nepodaří) zní jasně: pravidelně zálohujte všechny vaše soubory!

Klíčová slova: