Slaďák, hnědák, pančák. To všechno je hřib hnědý, v tuto dobu hojně rostoucí houba

Podívejte se do fotogalerie na nejkrásnější kousky, srdce houbaře zaplesá
Zobrazit fotogalerii (13)
 

Hřib hnědý je houbou října. Pokud je ideální počasí, roste ve velkém množství. Jak ho poznáme? A jak si z něj uděláme třeba houbové karbanátky? Podívejte se.

S nástupem studeného říjnového počasí, kdy už jsou mnohé druhy hub na ústupu, se můžeme setkat dost často v hojném množství ještě s hřibem hnědým. Roste zhruba od července až do října, někdy ještě v listopadu, to podle toho, kdy udeří první mrazy.

Hřib hnědý neboli suchohřib hnědý je jedlá a velmi dobrá houba. Hřib hnědý je rozšířen téměř po celé Evropě a části Severní Ameriky.

Tahle houba roste hlavně v jehličnatých lesích, ale najdeme ji i ve smíšených porostech nebo dokonce v listnatých. Je to velmi oblíbená houba nejen pro svůj až invazivní růst, když má ideální podmínky, ale především proto, že je všestranně použitelná v kuchyni.

Hřib hnědý je i výjimečný tím, jak dokáže vyrůst třeba ze smrkové šišky, vedle z jehličí a pak z mechu, kde mu čouhá jen klobouček. Najdeme ho i na pařezu nebo na rozkládající se větvičce. Jak z předešlých řádků vyplývá, daří se mu především ve vyšších polohách pod smrky, ale i borovicemi, někdy ho najdeme i pod duby či buky. Upřednostňuje kyselé půdy.

Možnost záměny s jinými druhy

Hřib hnědý je odlišný od ostatních hřibů a má klobouk za vlhka slizký. Možná záměna je zejména u mladších plodnic, kdy si jej může méně zkušený houbař splést s hřibem žlučníkem, lidově hořčákem. Ten je, jak název napovídá, odporně hořký. Ještě je možná záměna při pohledu shora za jedlý, ale velmi vzácný a chráněný hřib bronzový.

Houba má desítky lidových názvů

Neexistuje snad žádná jiná houba, která by měla tolik lidových názvů jako hřib hnědý. Takže pokud se sejdou houbaři z různých krajů, kolikrát si musejí vysvětlovat, cože to ten druhý vlastně našel. Lidových názvů má tento hřib nejvyšší počet, někde se uvádí až sedmdesát jmen. Takže vyjmenujme ty nejpoužívanější názvy: hnědák, poddubák, poddoubník, sameťáček, slaďák, pančák, panský, sladkohříbek, suchochřib, podborovák...

Využití v kuchyni

V kuchyni lze hřib hnědý opravdu využít všestranně. Dobře se suší a konzervuje a pro svoji aromatickou chuť je dobrý ve směsích do jídel a na nakládání do octa. Komu nevadí poněkud tmavší barvy klasické houbové, smetanové omáčky, kterou asi většina z nás dělá z praváku, je vhodný i na tento recept. Pochopitelně jej lze využít opravdu do všech receptů, kde máme rádi houby, včetně smaženice, ale velké plodnice jsou dobré i jako řízky.

Výtečný je v houbových karbanátcích, na jejichž přípravu potřebujeme hodně hub; to v době hojného růstu hřibu hnědého není problém.

Houbové karbanátky

Asi půl kilogramu hub nakrájíme na drobné kousky, v kastrolu je vysmažíme z vody. Poté přidáme čtyři až pět stroužků česneku (podle chuti a síly), sůl, mletý pepř, mletý kmín a majoránku a dvě vejce. Než začneme směs míchat, vsypeme asi šest lžic strouhanky. Směs by měla mít konzistenci jako klasická masová na karbanátky. Pak v ruce děláme placičky a pomalu smažíme na tuku. Dietnější je pak pečení v troubě asi 25 minut. K tomu je dobré přidat do směsi asi dvě lžíce másla. Kdo má rád – může do směsi před smažením či pečením přidat dvě nakrájené cibule a trochu mleté papriky.