Jak nejlépe vyčistit špinavé žaluzie? Češi volí speciální rukavice či vysavač, ve světě sáhnou i po ultrazvuku

Metod, jak vyčistit špinavé a zalepené žaluzie, je několik
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Žaluzie patří v dnešní době prakticky ke standardu každé domácnosti či kanceláře. Jsou poměrně levné, praktické i vypadají stále poměrně moderně. Jsou však i ideálním místem pro usazování prachu, a tak je nutné je pravidelně čistit. Způsobů čištění známe několik, celou řadu doporučují i přímo samotní výrobci. Které jsou však ty nejosvědčenější?

Jeden z nejběžnějších způsobů je zároveň také jeden z nejúčinnějších, avšak zřejmě i nejpracnějších. Stačí nám vlhký hadr, teplá voda a trocha toho saponátu. Jednu lamelu za druhou pak stíráme - ideálně jedním směrem a z obou stran. Druhým velmi často používaným způsobem je pak sklopení lamel a setření celé plochy vlhkým hadrem najednou z obou stran. Je to velmi rychlá a poměrně účinná metoda, která však dokonalou čistotu nenabídne. V místech, kde se lamely překrývají, totiž prach jistojistě zůstane.

Při čištění ve vaně dejte pozor na možné polámání či jiné poničení žaluzií. 

Pozor na sprchu a vanu, poslouží i vysavač

Mnoho lidí také napadne, že pokud je možné žaluzie jednoduše sundat, ideálním a velmi rychlým řešením je jejich ponoření do vany nebo do sprchy a následné omytí. Dobré je si však při této metodě dát pozor zejména na dvě věci - u sprch, které mají silnější proud, hrozí, že se pod jejich tlakem slabé lamely polámou či poničí. Je proto nutné s nimi zacházet velmi opatrně. A také si musíme dávat pozor následně při sušení, aby nezůstaly na lamelách zaschlé kapky. Je proto dobré buď je ručně utřít, nebo ideálně vyfénovat.

Při údržbě žaluzií může pomoci i vysavač. Tedy především přístroj, u kterého lze regulovat sací výkon. V tom případě je dobré použít malý nástavec, určený na čalouněný nábytek, nebo malý kartáček a prach ze žaluzií jednoduše vysát. Tento úklid je však dobrý dělat minimálně jednou za dva týdny, aby se prach na žaluzie nenalepil.

Speciální rukavice i kartáče

Mnoho výrobců v dnešní době nabízí i speciální rukavice či kartáče, kterými jednoduše několik lamel umyjeme. I zde však práce není stoprocentní, problém může nastat zejména u okrajů, které jsou provázány špagátky. Tím zpravidla dosáhneme toho, že část prachu a špíny nahrneme jen k provázku. Není to sice žádná tragédie, ale pokud chceme dosáhnout absolutní čistoty, je možné k tomu použít například malý kartáček a provázky následně dočistit. Pomoci mohou i speciální utěrky na čištění žaluzií, které stojí okolo padesáti korun.

Vyčistit okenní žaluzie lze i parním čištičem. Ten si s prachem i mastnotou dokáže bez problémů poradit.

Pokud se vám nechce kupovat speciální rukavice na žaluzie, můžete je snadno a mnohem levněji nahradit z domácích zdrojů. Dobře poslouží i obyčejná antistatická prachovka, kterou má snad doma každý. Je však potřeba, stejně jako u použití vysavače, provádět tento úklid mnohem častěji než mokrou formou či formou nejrůznějších utěrek. 

Ani odborná firma vás nezrujnuje

Krajní metodou pro "očistu" žaluzií je pak samotné objednání odborné firmy. Té je dobré využít zejména, pokud se na žaluzie hůře dostáváte - máte velmi vysoké místnosti a okna nebo máte žaluzie umístěny mezi dvěma skly oken. To je pak lepší zavolat úklidovou firmu, která práci odvede za vás. Standardní cena za umytí žaluzií z obou stran je zhruba pětadvacet korun za metr čtvereční. 

Novinkou je čištění ultrazvukem

Zatímco u nás jsou jako nejběžnějším způsobem čištění výše zmíněné metody, ve světě se už poměrně běžně k čištění používá ultrazvuk. Žaluzie se ponoří do vodní lázně a pomocí ultrazvuku se v ní vytvoří obrovské množství bublinek, které naruší strukturu špíny a mechanicky ji odloupnou. Tento způsob odstranění nečistot je navíc mnohem účinější než například "domácí sprchování" žaluzií. Lamely se po "ultrazvukové lázni" následně propláchnou v čisté vodě a nechají osušit. Hotovo. A v čem je zásadní problém? V ceně. Ta totiž dosahuje u specializovaných firem až sto korun za čtvereční metr.