Díky tvrdé zimě mohou i uhynout. Přikrmováním zachraňujete život strádajícím ptáčkům

Ptáci v zimě často potřebují pomoc člověka
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Pomalu se blíží zima a s ní i velmi nízké teploty. Ne všechny druhy ptactva odlétají do teplých krajů a ti co zůstávají doma, potřebují něco jíst. Když je zima dlouhá a tvrdá, potřebují pomoc člověka. Víte, co a jak je nejlepší naservírovat do krmítka?

Ptáčci v nouzi se většinou stahují do parků a zahrad. Vyhledávají zde pomoc od člověka. Těžká a dlouhá zima totiž může vést až k jejich uhynutí. Nachystané krmení je tak pro ně vítanou záchranou. Důležité je však vědět, co rozhodně do krmítka nepatří. Čím je tedy dobré krmit, abychom jim opravdu pomohli, a naopak neuškodili?

Až 30 druhů

Podle odborníků z ornitologické stanice je možné na krmítku v zimě sledovat až 30 druhů ptáků. Počet těch, kteří neodletěli za teplem, ale příroda do nich vložila kapku dobrodružného stylu života v zimní krajině, je tedy překvapivě veliký. 

Jeden z nejdůležitějších prvků k úspěšnému přikrmování ptactva je správně postavené krmítko. To by mělo mít dostatečně velkou šířku, aby do něj nepršelo, protože pak by mohla potrava uvnitř vlhnout a plesnivět. Stejně tak je důležité se pravidelně o krmítko starat. Dobré je nezanedbat čistotu, kterou můžete udržovat pomocí octa z rozprašovače.

Pestrá strava, více druhů

Pokud jste zvolili ideální místo někde na zahradě nebo na balkóně svého bytu, je důležité vybrat, co přilétajícím ptáčkům servírovat. Pokud bude vámi vybraná strava pestrá, můžete očekávat, že si vaše krmítko vybere větší počet různých druhů.

V žádném případě ptáčci nepohrdnou jakýmkoli druhem semínek. Nejraději však přivítají slunečnicové, konopné, lněné, ale také pšenici, řepku a také drcená jádra vlašských a lískových ořechů.

Nepohrdnou ani plody a bobulemi, které sesbíráte na zahrádce. Nejčastěji se jedná o jeřabiny, plody hlohu a rakytníku. Pokud se vám taková strava zdá stále šedivá a bez nápadu, jistě ji můžete zpestřit jablky, nastrouhanou mrkví, kousky syrového masa a nesoleným a neškvařeným sádlem.

Kdo vás navštíví?

Kosové, kvíčaly a brkoslavové se mohou utlouct právě po jablku a sušených plodech. Pokud byste chtěli na vaši zahrádku přilákat sýkory a strakapoudy, rozhodně zvolte jídelníček, kde najdou lůj nebo lojové koule.

Takový vrabec si nejvíce smlsne na strouhance z bílého pečiva. Dejte si však pozor na sůl, která je pro ptáky velmi nevhodnou. Důkladně tak bílé pečivo zbavte zrnek soli. Určitě také do krmítka nevkládejte zbytky jídel z oběda a večeře.

Úplně nejčastějším návštěvníkem vašeho krmítka bude velmi pravděpodobně sýkora koňadra a modřinka, vrabec domácí, vrabec polní a kos černý. Velmi vzácný je naopak výskyt brkoslava severního nebo čečetky zimní.

Mladí, nebo staří? Kdo je za volantem nebezpečnější? Více čtěte zde.
Klíčová slova: