Výroba domácího bílého jogurtu je snadná a zvládnete ji i bez jogurtovače

Pro výrobu domácího jogurtu potřebujete mléko a bílý jogurt se živými jogurtovými kulturami
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Jogurt málokomu chybí v ledničce. Slouží jako lehká svačina pro děti nebo občerstvení pro dospělé. V nabídce obchodní sítě najdete bohatý výběr různých druhů tohoto mléčného produktu - s ovocem či čokoládou nebo vanilkou. Víte, že i doma si můžete vyrobit svůj vlastní bílý jogurt, který bude zaručeně bez přídatných látek? Ostatně podívejte se, jak na to.

Bílý jogurt jako kysaný výrobek můžete konzumovat i tehdy, když trpíte nesnášenlivostí laktózy. Pokud vám tedy pití mléka činí zdravotní potíže, je namístě si vybírat ve svém jídelníčku potraviny, které obsahují životně důležité bílkoviny, sacharidy a vápník, zároveň ale jsou chudé na laktózu. Bílý jogurt obsahuje živé bakterie, které mají schopnost rozkládat mléčnou laktózu, tudíž je ideální potravinou pro zdraví.

Bílý jogurt v domácí kvalitě

Jestliže jste milovníci tohoto kysaného výrobku a zároveň máte početnou rodinu, určitě jste zaznamenali, že pravidelné zásobování ledničky nejrůznějšími jogurty výrazně ovlivňuje i domácí rozpočet a finance, které máte k dispozici pro nákup potravin. Ano, jogurty lezou do peněz. Co takhle si vyzkoušet vyrobit jogurt v domácím prostředí?

Nemusíte k tomu mít totiž ani jogurtovač, aby se vám jogurt podařil. Navíc přesně víte, co do něho dáváte; váš jogurt bude zaručeně bez éček nebo škrobu, který tak rádi výrobci jogurtů do svých mléčných výrobků přidávají.

Základem jsou čerstvé suroviny
Chcete-li, aby se vám domácí jogurt povedl, dbejte na to, abyste pracovali s čerstvými surovinami. Mléko můžete použít z obchodu nebo i od farmáře. Bílý jogurt vybírejte takový, jenž obsahuje živé jogurtové kultury - nám se osvědčily jogurty značky Hollandia, Choceňský nebo Jihočeský bílý jogurt ve skle. S jejich použitím jsme docílili opravdu krásné bílé struktury hotového výrobku.

Pomůcky, bez nichž se neobejdete

Protože budete pracovat s litrem mléka, měli byste si připravit hrnec o objemu trochu vyšším - minimálně tedy litr a půl. Dále byste si měli připravit potravinářský teploměr. Jestli ho nevlastníte, tak nezoufejte - k našemu účelu vám dobře poslouží i čistý prst ruky. Dále si nachystejte kovovou metličku, polévkovou lžíci a zavařovací sklenice s víčkem, v nichž necháte jogurt zrát.

Jdeme na to

Základním pravidlem, jímž byste se měli řídit, je čistota prostředí. Proto  je nutné zavařovací sklenice (možno použít i ty od dětské výživy) sterilizovat. K tomuto účelu lze využít i mikrovlnku, která sklenice zbaví všech nečistot a bakterií, které rozhodně při výrobě jogurtu nepotřebujete.

Postup práce

  • Vezměte hrnec a nalijte do něho 1 litr mléka. Opatrně zahřívejte do doby, než se začnou tvořit bublinky a mléko vře.
  • Za stálého míchání kovovou metličkou mléko povaříte po dobu 5 minut.
  • Aby se vám jogurt opravdu povedl a měl správnou vláknovou strukturu, je nutné ohřáté mléko rychle zchladit. To uděláte tak, že vezmete mísu větší, než je hrnec, v němž jste ohřívali mléko, napustíte ji studenou vodou a hrnec do ní postavíte. Mléko byste měli ochladit na teplotu asi 40 °C. Poznáte to celkem snadno i bez potravinářského teploměru - když do mléka strčíte čistý malíček, nemělo by vás mléko pálit a nemělo by být ani studené. Pokud by byla teplota vyšší, zahubí jogurtovou kulturu, při nízké teplotě by se laktobacily nemnožily a jogurt by vám nevznikl.
  • Vyčistěte sklenice a dejte na pár sekund do mikrovlnné trouby sterilizovat.
  • Potom vezměte čisté sklenice a na dno dejte 2 polévkové lžíce zakoupeného bílého jogurtu. Zalijte trochou mléka zchlazeného na 40 °C a opatrně rozmíchejte. Pak dolejte mléko až po okraj sklenice.
  • Zavařovací sklenice uzavřete víčkem a dejte do tepla. V našem případě, když nevlastníte jogurtovač, to znamená, že sklenice zabalíte do deky a uložíte třeba pod peřinu na dobu minimálně 4 až 6 hodin. Pozor - důležité je nyní již se sklenicemi manipulovat velmi opatrně a příliš s nimi nehýbat, abyste nepřerušili tvorbu jogurtu.
Klíčová slova: