Jak postavit zahradní domek ze dřeva?

Zahradní domek si můžete rovnou smontovat a postavit
  |  Komerční sdělení

Zahradní domky ze dřeva se dnes vyrábějí jako stavebnice, proto si je velmi snadno postavíte i sami. Dřevěný zahradní domek dokonale splyne s vaší zahradou, je velmi pěkný a praktický.

Pro stavbu dřevěného zahradního domku vám úplně postačí vaše základní zručnost. Pokud časově nestíháte nebo si na postavení stavebnice netroufáte, můžete se obrátit na odborníky a nechat si zahradní domek rovnou smontovat a postavit. Před montáží zahradního domku si nejprve připravte veškeré potřebné nářadí, jako je kladivo s gumovou palicí, ruční pilka, kleště, šroubovák, metr, vodováha a také štafle. K zahradního domku dostanete podrobný návod i s nákresy postupu.

Základy dřevěného domku

Pokud chcete postavit opravdu kvalitní zahradní domek ze dřeva, který vám dlouhou dobu vydrží a bude vám dobře sloužit, musíte začít už od základů a podlahy. Pokud základy nepostavíte správně, nebude vám domek sloužit tak, jak od něj dopředu očekáváte. Pomůže vám podrobná dokumentace s přesným návodem, jak při stavbě zahradního domku postupovat. Správné základy pro domek vám mohou také pomoci připravit specializovaní odborníci. Předejdete tak případným chybám. 

Montáž základového rámu a stěn

Zahradní domek bez podlahy má k dispozici pouze základový rám. Jde o 4 kusy trámů. Na ty se pak umístí stěny chaty. Trámky se spojí pomocí dodaných hřebíků či šroubů. Zahradní domek s podlahou obsahuje i jednoduchý rošt, který je složený z několika trámků. Krajní trámy se položí na základnu a zbylé trámy se rovnoměrně rozloží mezi ně. Stěnovnice se zakládají jedna do druhé tak, aby byly vždy dobře usazené a zapadly. K tomu použijte gumovou palici na konečné doklepnutí, ať pěkně sedí. 

Montáž dveří a oken dřevěného domku

U stavebnicových dřevěných domků jsou připraveny výřezy s otvory pro okno i dveře. Dveře i okna se dodávají včetně rámu a kování, proto je montáž velmi snadná. Zasadíte je přímo do stěny a následně pokračujete se stavbou až do konečné výšky. Zahradní domky jsou většinou dodávány v přírodním stavu. Impregnačním nátěrem je opatřen jen základový rám, proto je vždy třeba nakonec aplikovat na chatku impregnační nátěr a na to dva nátěry laku na dřevo. Nátěry se pak musí pravidelně opakovat.

Střecha a podlaha zahradního domku

Štíty domku se vkládají jako výše uvedené stěnovnice. Po vložení štítů se zasadí do připravených výřezů střešní nosníky a zarovnají se s nejdelší stěnovnicí. Střešní palubky jsou dodávány již v potřebné délce a pokládají se od zadní stěny domku dopředu. Přibijí se lícovou stranou dovnitř a rubovou ven. Při montáži podlahových palubek se opět začíná od zadní stěny a přitloukají se lícovou stranou nahoru. Pak se přibíjí štítová prkna. Střešní krytina se pokládá od kraje střechy k hřebenu a pásy se musí překrývat o 10 cm. Poslední pás na hřebeni musí být přichycen po obou stranách.

Klíčová slova: