Připravujeme bazén na léto: Důležité je důkladné odstranění nečistot i vhodné pH vody

Až napustíte vodu do bazénu, změřte její kvalitu, použijte testry vody
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Koupací sezona se kvapem blíží a na ni je potřeba řádně připravit i náš bazén - vyčistit ho od nejrůznějších mechanických či rostlinných nečistot. A právě nynější počasí je přímo tím ideálním časem, kdy se do toho pustit. Pokud totiž bazén včas neodzimujeme, objeví se v něm velmi brzy řasy a jejich likvidace bude zbytečně časově i finančně náročná.

Postup při odzimování bazénů se může u každého bazénu velmi lišit - záleží na mnoha okolnostech - například typu samotného bazénu či na bazénovém příslušenství, které vlastníme. Proto je zásadní dodržovat přesný postup předepsaný výrobcem, popř. svěřit odzimování bazénu specializovaným firmám, což vyjde zhruba na tisícovku. Pokud se do odzimování ale chcete pustit sami, zde máte návod krok za krokem. 

Bazén odkrytý přes zimu je špatně

Bazén nejprve odkryjeme a odklidíme vše, co v něm máme - zejména pak plováky, které jsme instalovali jako obranu proti porušení mrazem. Pokud jste nechali bazén přes zimu odkrytý, je potřeba pak počítat s poměrně velkou změnou pH vody, s níž je spojeno i její kažení. 

Po odstranění nejrůznějších věcí kolem a vně bazénu začneme s ošetřováním stěn v úrovni nad vodní hladinou, a to např. čističem a kartáčem. Existují i nejrůznější poloautomatické vysavače, které vložíme do vody a necháme je pracovat bez naší asistence. Čisticí přípravek naneseme na znečištěná místa, necháme 10 až 15 minut působit a důkladně opláchneme vodou. S nečistotami na dně bazénu si pak nejlépe poradí vysavač. 

Zahradnímu bazénu se doporučuje věnovat ideálně každý den, a to například ručním vybíráním napadaného hmyzu, což výrazně pomůže čističce a filtraci s udržením čisté vody.

Po odstranění nečistot, vyčištění stěn apod. můžeme pomalu bazén začít napouštět - ideálně zhruba do 10-15 cm pod okraj. Následně zkontrolujeme pískovou filtraci, především její čistotu, případně ji vyměníme za novou či jen se zbavíme písku ve filtru. Osadíme filtrační jednotku a vyzkoušíme funkci proudového chrániče. Filtrační jednotka následně odsaje usazeniny ze dna bazénu. Pokud je však usazenin na dně příliš mnoho, je dobré je odsávat kvůli zbytečnému zanesení mimo filtraci.

Sledujte minimálně hodnotu pH vody

Když naplníme bazén vodou, upravíme její pH tzv. šokovým chlórovým přípravkem. Ten vodu zbaví organických nečistot, bakterií i řas. Po ošetření chlórem můžeme spustit pískovou filtraci na trvalý chod po dobu zhruba 48 hodin.

Následně je nutné sledovat pH vody, v prvních dnech může být mimo doporučené hodnoty, během dalšího týdne by se však měly pohybovat v rozmezí 7,2 až 7,6. Hodnotu pH vody bychom následně měli kontrolovat minimálně jednou týdně a případně ji pomocí tablet regulovat. Dobré je sledovat i optimální hodnotu chlóru, která se pohybuje mezi 0,6–1,0 mg/l.

Zabraňte tvorbě a růstu řas

V dnešní době fungují i nejrůznější přípravky zabraňující tvorbě a růstu řas. Ty lze aplikovat do bazénu přítokovým zařízením nebo tzv. kyslíkovou metodou, tedy prostřednictvím granulátu v dávkovacím plováku, jenž se postupně bude ve vodě rozpouštět.

Klíčová slova: