Hortenzie na záhoně i v květináči. Při jejím pěstování však děláme spoustu chyb

Hortenzie je oblíbeným okrasným keřem českých zahrad
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Mezi oblíbené okrasné solitéry, které přes léto zdobí české zahrady, patří také hortenzie. Existuje jich na 70 různých druhů, přičemž jejich domovinou je Asie a Amerika. Víte, jak správně hortenzii pěstovat, aby se vám odvděčila krásně vybarvenými plnými květy po celé léto?

Aby vám hortenzie dělala opravdu radost, je třeba dodržet určitá pravidla, která znaly už naše babičky, protože hortenzie patřila mezi jejich nejoblíbenější okrasné rostliny. Jejich výhodou bezesporu také je, že je lze s úspěchem pěstovat i v květináči a zkrášlit jimi libovolné místo na balkoně i zahradě.

Vybíráme půdu pro pěstování hortenzií
Máte-li na své zahradě i zastíněná místa, můžete je využít pro výsadbu hortenzií, které polostín přímo zbožňují. Při dostatku vláhy však snesou i přímé slunce. Na hluboký stín raději ale zapomeňte, ten hortenziím dobře nedělá. Když hortenzii s výraznými barevnými květy (červenými či sytě růžovými) necháte růst ve stínu, rozkvete vám ve vybledlých odstínech.

Půda by pro ně měla být vlhká, nikoliv však přemokřená, kyselá, lehká a humózní. Klidně můžete přidat rašelinu, jehličnatou hrabanku, kompost a písek a vytvořit tak pro hortenzii skvělou speciální směs, v níž se jí určitě budou výborně dařit. Protože se jedná o mohutné keře, potřebují hortenzie dostatek živin, jež by se jim z těžké jílovité půdy špatně přijímaly a rostliny by chřadly. 

Zalévání a hnojení
Zálivku hortenzie vyžaduje pravidelnou. Když na ni zapomenete, svěsí listy. Naopak v případě nadměrného množství vláhy ji utopíte v bahně. Většinou jí stačí zálivka ve formě srážek. Jen v případě suchého léta je třeba vláhu pravidelně doplňovat nejlépe dešťovou vodou z konve. U hortenzií v květináči se příliš na vláhu z nebe spoléhat nebudeme a raději je pravidelně zalijeme. Jejich kořenový bal by totiž neměl přeschnout. 

Co se týká hnojení, je hortenzie poměrně náročnou rostlinou. Nejlepší forma hnojiva pro ni je to kapalné aplikované v zálivce dvakrát měsíčně. Minerální a organické hnojivo dávejte vždy v takovém množství, jak je uvedené v návodu, abyste keř nepřehnojili. Když začínají hortenzie rašit, přihnojujeme je tak dlouho, dokud nenasadí květy. V létě pak nehnojíme a začneme opět až v září, aby si vytvořily zdravé dřevo, které ve zdraví přečká dlouhou zimu. V nabídce hobby obchodů je také hnojivo určené přímo pro hortenzie. Protože mají hortenzie rády kyselou půdu, nesmíme je vápnit. Jinak by jim zežloutly listy a keře by uhynuly.

Kdy je nutné provést řez hortenzií

Květní pupeny hortenzie zakládají už v předchozí pěstební sezoně na starém dřevě. Abychom se dočkali bohatých květů, měli bychom keř prořezat v období pozdního jara, a to od poloviny května do poloviny června. Nejvhodnější je řez za třetím až čtvrtým pupenem. Keř zbavíme také suchých a slabých výhonků a starých uschlých květů. 

Jak hortenzie přezimuje?

Hortenzie je poměrně choulostivým keřem a chlad snáší špatně. Je proto vhodné kořeny na zimu přikrýt jehličím nebo listím. V opačném případě, když kořeny chránit nebudeme, může hortenzie zcela zahynout.

Klíčová slova: