Pokojové rostliny pro začátečníky: Kaktusy, africké fialky, tlustice vydrží i nepravidelnou péči

Jaké pokojové rostliny zvolit, aby vydržely i nepravidelnou péči? Zkuste třeba kaktusy
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Čím zútulnit svůj byt? Jde to vhodně zvolenými bytovými doplňky nebo pokojovými rostlinami. U doplňků je výhoda, že se o ně nemusíte nijak starat na rozdíl od živých rostlin. Pokud se zdržujete často mimo domov, protože je takové vaše zaměstnání, pak určitě zvolte rostliny, které nevyžadují nějakou zvláštní péči. Třeba kaktusy přežijí i týden bez vody.

Jestliže okenní parapet vašeho bytu zdobí květina s uschlými a svěšenými listy, není se právě čím chlubit. Možná i kvůli tomu se pak nepouštíte do pěstování pokojových rostlin, protože vítězí vaše obavy z toho, jak se jim u vás bude dařit. Naštěstí existují i rostliny vhodné pro začátečníky, které jsou ve své podstatě nenáročné.

Africká fialka je vděčnou pokojovkou

Na to, že byla v Tanzanii objevena až v 90. letech 19. století, je jí do současné doby vyšlechtěno opravdu hodně odrůd, a to na 20 000. Nespornou výhodou této poměrně atraktivní pokojovky je hlavně to, že nevyžaduje nějakou zvláštní péči. Můžete ji po celý rok pěstovat při běžné teplotě i v bytech s ústředním topením. Nejlépe se jí bude dařit na okenním parapetu, protože africké fialky ve své domovině rostou na okrajích lesů a pasek. Je zde třeba dát pozor akorát na přímé polední slunce a průvan, které jim moc nevyhovují.

Nejvhodnější teplota pro pěstování fialky africké je ta v rozmezí 20 až 25 °C. Může dobře růst i při nižší teplotě, ale pokud klesne pod 15 °C, začínají se listy kroutit dolů a květy zblednou. Ještě nižší teploty zapříčiní zastavení růstu rostliny nebo její úhyn.

Fialka africká miluje rosení listů. V suchém vzduchu příliš neprospívá. Je tedy na místě ji dopřát občas vodní sprchu z rozprašovače. Odvděčí se vám pak bohatým květenstvím. Navíc rosení smývá fialkám z listů nečistotu.

I když má africká fialka ráda vodní spršku, tak zalévat ji můžete jedenkrát až dvakrát týdně do misky. Substrát by neměl přeschnout, ale neměl by být ani moc mokrý, aby nedocházelo k uhnití rostlinky.

Kaktusy vydrží i měsíc bez vody

V jedné z písniček se zpívá „chlupatý kaktus, mám tak rád, je to můj zelený kamarád“. I vy si z kaktusu můžete udělat přítele, který na vás bude věrně čekat, až se domů vrátíte z několikadenní služební cesty. Je celkem nenáročný na vodu, klidně snese i delší dobu bez zalévání. Chcete-li mít tedy v bytě živou rostlinu a nemáte příliš času se jí věnovat, pak kaktusy jsou ty pravé pokojovky pro vás.

Vzhled kaktusů je poměrně rozmanitý – mají kulovitý až sloupovitý tvar a dužnatý stonek s hrbolky, na němž jsou listy přeměněné v trny. Květy kaktusů jsou ve většině případů velmi nápadné a barevné.

Jistě není bez zajímavosti, že nejvyšší kaktusy mohou být vysoké až 20 metrů (Carnegiea gigantea). Některé mohou mít i 30 cm široké květy. Takové se však vyskytují jen v přírodě. Doma určitě tyto druhy pěstovat nebudete.

Kaktusy mají vegetační období od dubna do října. To znamená, že v tento čas potřebují sluneční svit v délce trvání nad 5 hodin. Zalévat bychom je měli jedenkrát týdně, hnojíme asi 2x až 4x během vegetace. Na přelití jsou kaktusy háklivé. Více snesou sucho než přemokřené kořeny, kdy jim hrozí hniloba. Někdy můžeme zálivku doplnit rosením. Od konce října do začátku dubna přichází zimní období, kdy zálivku kaktusů omezíme a umístíme je do suchého a chladného prostředí.

Tlustice: odolný sukulent

Další sukulentní rostlinou, která nevyžaduje příliš velkou péči, jsou tlustice. Jak už sám název napovídá, vynikají dužnatými listy, které je chrání proti nedostatku vody. Poměrně dobře se jim daří v suchých bytech s ústředním topením. Například tlustici vejčitou můžeme v létě vystavit také venku na balkoně.

Před zimou ji však chráníme v chladnější a světlejší místnosti. Tlustici musíme zalévat velmi opatrně. Před další zálivkou musíme nechat substrát v květináči zcela vyschnout. Opatrně na přelití, kdy hrozí uhnívání kořenů. Hnojíme jen jednou nebo dvakrát za vegetační období.