Průměrná sezona koupališť a kempů. Důvodů neúspěchu je hned několik

Majitelé středočeských kempů jsou s dosavadní sezonou spokojeni
 

Správci středočeských koupališť a kempů hodnotí letošní sezonu spíše jako průměrnou. Někteří si postěžovali na nestabilní počasí, venkovní plovárny musely být část prázdnin zavřené. Chladnější počasí si vyžádalo provozní přestávky například na koupalištích ve Zdicích na Berounsku, Úvalech u Prahy nebo Vlašimi na Benešovsku.

„Loni a předloni to bylo nadprůměrné, ale zažili jsme i horší roky, takže průměr," řekl k letošnímu létu provozní manažer vlašimského areálu Jakub Jeništa. Venkovní plovárna ve Vlašimi byla podle Jeništy mimo provoz dva a půl týdne v červenci a 14 dní v srpnu.

Na rozmary počasí poukázal i správce Autokempu Karlštejn na Berounsku Vladimír Kabát. Proti minulým rokům podle něj přijelo méně zahraničních turistů v karavanech. "Návštěvnost byla trochu ovlivněna nestabilním počasím, loňská sezona byla o něco příznivější," uvedl. Propad návštěvnosti za oba prázdninové měsíce ale podle něj nepřesáhl deset procent. V červnu bylo hostů meziročně naopak o desetinu více, což souviselo s hezkým počasím i tím, že pod stany jezdily hodně školy.

Počasí? 

Na návštěvnosti rekreačního střediska Stará Živohošť na Příbramsku se podle správce počasí příliš neprojevilo. V posledních čtyřech letech je obsazenost 90 až 95 procent a letošní sezona nebyla výjimkou. "Počasí vzhledem k aktivitám ve středisku nemá na návštěvnost moc vliv. Lidé si navíc dovolenou u svého zaměstnavatele hlásí závazně a nemohou to moc měnit," míní jednatel Jan Voštinka.

Za úspěšnou sezonou se ohlíží rekreační areál Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku, který letos návštěvníkům nabídl řadu novinek, například venkovní bazén, dětské hřiště či obří kuličkovou dráhu. "Tuhle sezonu hodnotíme jako nejlepší za poslední tři roky, ale je to dané tím, že jsme tu udělali nové věci," uvedl ředitel areálu Jaroslav Krejčí. Počasí podle něj letos nebylo tak špatné, protože nebylo takové vedro. Lidé tak měli chuť i na pohybové aktivity, které areál nabízí.

Co Karlštejn? 

Standardní letní sezona nyní vrcholí na hradě Karlštejn na Berounsku. Kastelán Lukáš Kunst řekl, že v červenci byla návštěvnost památky meziročně o pět procent nižší, údaje za srpen zatím nejsou k dispozici. Do celkové roční návštěvnosti se to však výrazně nepromítne, letošní sezona se podle Kunsta jinak vyvíjí velmi dobře. "Pochopitelně už návštěvnost Karlštejna trochu ovlivňuje plánovaná rekonstrukce, byť deklarujeme, že provoz hradu nebude přerušen," dodal.