Vzpomínky z dětství v novém kabátě: Dům po rodičích proměnili potomci ve stylové sídlo

Podívejte se, jak také může vypadat dům vašich snů...
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Místo pro setkávání generací. Dřevostavba s obkladem z kamene, cedru a titanzinku. Starý vinohradnický dům, z jehož původní podoby zbyl jen suterén. Tím vším je rekreační objekt ve slovenské Nitře. Jeho majitelé s ním měli spojeny krásné vzpomínky z dětství. Proto se rozhodli, že prázdný dům neprodají, ale vdechnou mu nový smysl.

Obytný dům se nachází ve staré zástavbě tradičního viničního areálu Zobor v Nitře. Za domem je dodnes udržovaná vinice. Nový objekt není určen pro každodenní rodinný život, ale jako dům rekreační a zároveň místo setkávání více generací.

Majitelé zdědili dům po rodičích, a protože měli na toto místo krásné vzpomínky z dětství, rozhodli se dům neprodávat. V budoucnu by se v něm měla setkávat celá širší rodina. Z původního domu zůstal jen suterén, vše ostatní bylo vybudováno nově.

Přírodní materiály byly podmínkou 

Investor je fanouškem zdravých a ekologických materiálů. Objekt je postaven jako dřevostavba. Přírodní materiály byly pro majitele podmínkou – proto i kamenný obklad je z masivního kamene z lomu, který pro účely stavby musel být upravován osekáváním. Fasáda je z kamene a dřevěného šindele. Na obklad fasády je použitý šindel z kanadského cedru. Na sokly, atiky, oplechování je použit přírodní titanzinek, interiér je také obložený dřevem. 

Původně měl být šindel i na střeše, ale klempíř přesvědčil investora pro titanzinek Rheinzink. Stejně tak jej přesvědčil ke změně plánovaných kamenných atik na atiky oplechované.

Titanzinek místo plastu 

Atiky, zaatikový žlab, lemování oken, parapet, okenní ostění, okenní nadpraží, lemování vchodových dveří, to vše je zabudováno v dřevěné i kamenné fasádě. Na římse přechází fasádní šindel do kamenného soklu. Oplechovaný je přechod z kamenného soklu na dřevěnou fasádu a také všech šest větráků. Investor si na svém domě také nedokázal představit plastové mřížky, které se k tomuto účelu zpravidla používají. Všechny jsou vyrobeny z děrovaného plechu titanzinku. Také horní část dřevěné pergoly je oplechovaná titanzinkem, který zde tvoří jakési mini atiky.

Klíčová slova: