Akumulátorová vrtačka je nejlepší přítel každého kutila. Jak si vybrat tu pravou?

Primární funkcí aku vrtačky je vrtání do dřevěných a kovových materiálů
  |  Komerční sdělení

Akumulátorová vrtačka neboli aku vrtačka nachází využití vždy, když je zapotřebí něco přivrtat nebo přišroubovat. Bez všestranného pomocníka si nedokáže představit život žádný řemeslník a kutil, ovšem chybět by neměl ani ve výbavě „běžného občana“, který ji využije jednou za čas. Ale po jakém typu sáhnout? Zřejmě tušíte, že hledání ideálního nářadí úzce souvisí s individuálními potřebami a preferencemi. Přečtěte si, jaké parametry zohlednit a na co se při výběru zaměřit.

Nevystačíte si s aku šroubovákem?

Ještě než se pustíte do výběru aku vrtačky, ujasněte si, zda ji skutečně potřebujete, nebo si vystačíte s aku šroubovákem. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Primární funkcí aku vrtačky je vrtání do dřevěných a kovových materiálů. Aku vrtačka s příklepem pak umožňuje také vrtání do zdiva, ovšem pouze v omezené míře. Všechny typy je zároveň možné využívat i jako šroubovák. Při této činnosti se však jeví jako praktičtější lehčí aku šroubovák – akumulátorová vrtačka je oproti němu poměrně těžká a šroubování většího množství šroubků může být zbytečně namáhavé.

Co se týče aku šroubováku, má nižší hmotnost a kompaktnější rozměry, takže je pro šroubování vhodnější než aku vrtačka. Na čem naopak ztrácí, je univerzálnost –  neumí vrtat.

Resumé? Pokud jste si jistí, že v budoucnu vrtat nebudete a potřebujete spíše pomocníka pro pohodlné šroubování, pořiďte si aku šroubovák. V opačném případě aku vrtačku, případně obojí. Kvalitní elektrické nářadí najdete za výhodné ceny například na Alza.cz.

Parametry, které jsou při výběru aku vrtačky rozhodující

  • Ergonomie

Aby vám šla práce s aku vrtačkou od ruky, musíte si ohlídat ergonomické vlastnosti. Zaměřte se na konstrukci a všimněte si provedení rukojeti. Aby efektivně pohlcovala vibrace, musí být z měkčeného plastu. Další důležitou vlastností je hmotnost. Optimální váha nářadí činí cca 1,5-1,7 kg. Pokud nemáte svaly jako Hulk, bude pro vás delší práce s těžším nářadím zbytečně namáhavá.

  • Typ motoru

Aku vrtačky jsou k dostání se dvěma typy motorů. Náročnější uživatelé, kteří si nevystačí s klasikou a chtějí vrtat velmi často, mohou zvolit modernější bezuhlíkový motor. V zásadě tedy hrají roli četnost využití - a samozřejmě rozpočet.

Klasický motor pracuje na principu permanentního a napájecího magnetu. Nevýhodou konvenční konstrukce je postupné opalování uhlíků, které se nachází v plastových kolébkách a dotýkají se prstence kontaktů od cívek. V průběhu času proto dochází k poklesu výkonu a celkovému zhoršení spolehlivosti. Aku vrtačka s uhlíkový motorem je proto vhodná spíše pro občasné vrtání a šroubování.

Bezuhlíkové motory jsou doménou dražšího až profesionálního nářadí. Jejich konstrukce je jednodušší – liší se umístěním magnetů a nenajdete v ní uhlíky ani komutátor (jeho funkci zabezpečuje řídící elektronika). Pracují efektivněji, jsou mnohem spolehlivější, mají vyšší kroutící moment i výkon, a navíc i výrazně delší výdrž baterie.

  • Akumulátor

Aku vrtačku může napájet akumulátor typu Ni-Cd, Ni-MH a Li-Ion.

Ni-Cd akumulátory dobře pracují za nižších teplot a vyznačují se odolností proti hloubkovému vybití (přístroj může být dlouhodobě vybitý, aniž by utrpěla kvalita a výdrž baterie). Oproti ostatním typů mají nižší kapacitu a v průběhu času se samovolně vybíjí.

Ni-MH akumulátor nabízí ve srovnání s Ni-Cd až dvojnásobnou kapacitu, umožňuje rychlonabíjení a chlubí se dlouhou životností. Nevýhodou budiž nižší napětí a fakt, že se při nižších teplotách (kolem 5 °C) chová jako vybitý.

Li-Ion akumulátory nabízí vysoké napětí, velkou kapacitu, dlouhou životnost a zanedbatelné samovybíjení. Nevýhody? Příliš jim nesvědčí teplo a v případě úplného vybití na delší dobu přichází o značnou část původní kapacity.

  • Otáčky

Rychlost otáček je prakticky vždy regulovatelná, ale levnější modely disponují pouze jedním rychlostním stupněm a vrtání do některých materiálů je krajně neefektivní, případně zcela nemožné. Dvourychlostní a více rychlostní aku vrtačky mají větší možnosti nastavení.

  • Příslušenství

Při výběru aku vrtačky koukněte také na výčet prvků, díky kterým je práce o něco příjemnější. Určitě není na škodu, pokud má vybraný model LED osvětlení, poutko pro zavěšení na opasek či držák na šroubovací bity.

Klíčová slova: