Češi jsou ve sběratelství světovou jedničkou. Co nejčastěji sbíráme?

Češi sbírají téměř všechno a hlavně rádi
  |  Komerční sdělení

Ve většině zemí jde sběratelství ruku v ruce s investicemi a zhodnocením majetku. Češi však sbírají cokoliv. Kinder vajíčky počínaje a vzácnými bankovkami konče. Důkazem toho je i Klub sběratelů kuriozit, který má přes 1 000 členů a zahrnuje více než 200 oborů. Někdo sbírá čistě pro radost, jiní to mají jako perspektivní zhodnocení majetku. Víte, jaké jsou ty nejoblíbenější sběratelské obory v českých luzích a hájích?

Vzácné mince a bankovky

Mezi nejpopulárnější sběratelské objekty patří bankovky a numismatické předměty, jako jsou mince nebo medaile. Za vůbec nejvzácnější bankovku v československé historii je považována pětitisícikorunová státovka z roku 1919. Sběratelskou raritu ale můžete mít zrovna v peněžence. V oběhu jsou dnes mince i bankovky, které se od těch ostatních liší v nepatrném detailu. Nejčastěji se jedná o chybu při tisku či ražbě, jako je chybějící rok vydání.

Tradiční známky

Filatelie neboli sbírání známek má v Česku dlouhou tradici. V současnosti má Svaz českých filatelistů více než 4 000 členů. Filatelie však zajímá nejen sběratele, ale také investory. Vůbec nejvzácnější a nejdražší exemplář je „Bordeaux Cover“ – obálka, na níž je nalepený modrý i červený mauricius. Jedná se totiž o první známky britské koloniální říše vydané mimo Velkou Británii. Hodnota této obálky se dnes odhaduje až na 250 milionů korun.

Minerály a zkameněliny

Sbírání minerálů a zkamenělin zažilo v posledních letech obrovský rozmach. Někteří se věnují estetickým minerálům, které loví na aukčních serverech typu Aukro, jiné zajímají zkameněliny a s kladívkem v ruce vyráží do přírody hledat nové exempláře na vlastní pěst. Vedle toho však v této skupině najdeme i nadšené sběratele mušlí nebo meteoritů.

Modelářství je o trpělivosti

Celoživotní sbírka modelů může obsahovat i několik tisíc kousků. Tento koníček často vzniká už v dětském věku, kdy snad každý malý kluk měl svou sbírku angličáků. Češi nejraději sbírají modely automobilů, bojových lodí, letadel a lokomotiv. Modelářství je zároveň báječný způsob relaxace.Stavba takové bojové lodě totiž vyžaduje notnou dávku trpělivosti a soustředění.

Sběratelství jako investice

Sběratelství čehokoliv se jako investice vyplatí pouze v případě, že jste skutečným znalcem v oboru nebo pokud se jím toužíte stát. V tomto oboru je totiž vysoké riziko, že narazíte na padělky a exempláře, jejichž hodnota klesá a časem dojde k jejich znehodnocení.

Klíčová slova: