Hnojiva: návod, jak zvolit ta nejlepší hnojiva právě pro vaši zahradu

Hnojiva vybírejte podle toho, na které rostliny je potřebujete
  |  Komerční sdělení

Pěstování rostlin je velice oblíbenou činností nejen u nás, ale také celosvětově. To je také důvodem, proč je na trhu tolik hnojiv. Široká nabídka má své obrovské výhody, kdy můžete zvolit hnojivo například podle způsobu aplikace nebo podle toho, jaký je jeho dopad na životní prostředí. Avšak takto široký výběr může být pro mnohé z nás nepřehledný. Proč si koupit zrovna toto hnojivo? A bude se hodit také třeba na orchideje?

K čemu slouží hnojiva?

Základní funkcí hnojiv je doplnit jim živiny, a tím zlepšit jejich celkový růst. Existují ale i víceúčelová hnojiva, která zajišťují taktéž ochranu před plevelem a škůdci. Hnojiva se aplikují do půdy, protože odtud se kořenovým systémem dostanou do všech částí rostliny. Existují ale také speciální hnojiva, která se používají také na listy. Mezi nejzákladnější živiny, které hnojiva obsahují, patří dusík (N – podporuje rychlý růst), fosfor (P – podporuje vývoj květů a plodů) a draslík (K – dělá rostliny odolnější). Některá hnojiva dokonce mají název NPK právě podle těchto tří prvků. Nicméně hnojiva mohou obsahovat také některé další důležité prvky, jako je vápník, síra či hořčík.

Výběr podle rostliny

Ne každá rostlina si vystačí s univerzálním hnojivem. Různé rostliny mají různé potřeby a samozřejmě platí také to, že hnojivo na povzbuzení růstu nebudeme používat na podzim. Takže i jedna rostlina může mít dva druhy hnojiva. Jedno na začátku sezony a druhé, které se obvykle používá na konci vegetačního období. Hnojiva mohou být jednosložková (obsahují jen jeden prvek) nebo vícesložková (obsahují více prvků).

Pozor na datum spotřeby

Hnojiva leckdy nakupujeme ještě dřív než přípravky proti škůdcům (jež obvykle používáme spíše až v akutní fázi našeho boje). Jsme zvyklí je zkrátka „mít po ruce“. Ovšem ani ta nejpečlivější aplikace podle návodu nám nepomůže, pokud při výběru sáhneme vedle. V takovém případě se také může velice často stát, že hnojiva máme nakoupena v zásobě a nestíháme je spotřebovat. Je velice důležité zaměřit se na jejich datum spotřeby a rozhodně nepoužívat ta hnojiva, která jsou již prošlá. Může to být nebezpečné pro vás, živočichy v zahradě i samotné rostliny. Dojít může také ke kontaminaci půdy.

Používejte hnojiva podle návodu

Hnojiva vybírejte podle toho, na které rostliny je potřebujete. Hnojivo, které je určeno pro určitou skupinu rostlin, nepoužívejte na jiné rostliny. Mohlo by jim to způsobit dokonce i fatální škody. Nepřekračujte doporučená množství na obalech výrobků – není pravdou, že když rostlině dodáte větší množství živin prostřednictvím hnojiva, než potřebuje, že jí prospějete. Opak je bohužel pravdou.

Volba podle aplikace

Nejoblíbenější jsou tekutá hnojiva, kde je velice jednoduché použití. Dají se snadno naředit vodou a aplikovat je můžete kdykoli v průběhu vegetačního období. Brzy na jaře spousta zahradníků upřednostňuje granulátové či práškové hnojivo. To ale potřebuje určitý čas, aby se vstřebalo, takže se používá opravdu jen na začátku vegetační sezony. Pevná hnojiva ve formě tyčinek, kapslí nebo tablet se uvolňují do půdy postupně a zásobují tak rostliny dlouhodobě (až pět měsíců). Pro jejich uvolňování je však důležitá teplota vyšší než 16 °C a pravidelná zálivka.

Ekologická hnojiva

Jakousi podskupinou hnojiv chemických jsou pak ta ekologická. Podle výrobců by neměla obsahovat tolik škodlivých látek jako běžné komerčně používané přípravky. Nezatěžují tedy tak životní prostředí, ani vaši zahradu. Patří bohužel mezi dražší přípravky na trhu, takže doporučujeme poohlédnout se po nejrůznějších slevových akcích. Pomoci vám v tom mohou třeba online letáky.

Klíčová slova: