Hortenzie: Jak je jednoduše oživit, když jsou unavené a zvadlé

To, aby vám hortenzie kvetly co nejdéle, zařídíte mimo jiné i tím, že je zasadíte dále od sebe
  |   zajímavost

Pokud vaše hortenzie padají k zemi a vypadají zkrátka unaveně a smutně, nezoufejte, jde to poměrně lehce změnit k lepšímu. Existuje totiž hned několik častých důvodů, které za uvadajícími rostlinami stojí a které lze jednoduše napravit.

Hortenzie jsou jednou z těch nejoblíbenějších květin, nalézt je můžete na většině zahrad, dokáží na nich totiž udělat velkou parádu. Péče o ně je poměrně snadná a jejich velké květy mají většinou krásné syté barvy, zkrátka se nedají přehlédnout.

O to bolestnější je pohled na tyto krásné květiny, když se jim nedaří zrovna nejlépe a sklánějí se k zemi.

Zálivka

Jedním z nejčastějších důvodů, které stojí za smutně vypadajícími hortenziemi, je jejich nedostatečná zálivka. Řada z nás si totiž neuvědomuje, že hortenzie kvůli své velikosti potřebují mnohem více vody než většina jejich méně objemnějších sousedů. V případě, že na zahradě uvidíte, jak hortenzie sklápějí listy směrem k zemi, je to s největší pravděpodobností signál toho, že nemají dostatek vody.

Pozor bychom si měli dát ale i na to, jak přesně hortenzie zaléváme. Měli bychom se snažit o nalití vody přímo ke stonku této rostliny. Pokud totiž zaléváme hortenzie tak, že voda stéká po jejich listech, můžeme jim tím uškodit. Jejich listy se tak totiž stávají náchylnější k celé řadě nejrůznějších chorob.

Další možnou příčinou jejich unaveného vzhledu je i jejich nadměrná zálivka. K tomu může dojít mimo jiné i kvůli půdě, ve které jsou zasazené. Některé druhy půdy, jako například ta s vysokým obsahem jílu, totiž zadržují velké množství vody. Hortenzie preferují půdu, která vodu nezadržuje.

Problémem může být ale také přílišné vystavení světlu, příliš těžké květy nebo nadměrné hnojení. Hortenziím se daří nejlépe v místě, které jim poskytuje zhruba 4 až 6 hodin slunečních paprsků denně. Příliš mnoho hnojiva v půdě může mít za následek, že hortenzie budou mít mnohem tenčí a flexibilnější stonky, které se poté snadněji ohýbají.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Hortenzie: Jak zařídit, aby vám déle kvetly.