Zahrada v létě: Nejčastější chyby, kterými si ničíte trávník

Vertikutaci, neboli provzdušnění, nikdy neprovádějte u trávníku mladšího než 3 roky
  |   zajímavost

Hnědé skvrny na trávníku se v letních měsících objevují na většině zahrad. Na vině jsou vysoké teploty, sucho, ale i celá řada chyb, kterých se dopouštějí i zkušení zahrádkáři. Naštěstí se jim lze poměrně lehce vyhnout.

V letních měsících, kdy teploty dosahují svého maxima, mohou rostliny na naší zahrádce začít uvadat, žloutnout a dokonce i hnědnout. V některých případech dokonce jejich kořeny zcela vyschnou a rostliny tak začínají odumírat.

Celá řada zahrádkářů má tak nutkání zahradu kropit hadicí od rána do večera, aby usychání předešli. To je ale podle expertů velká chyba. Přílišným zavlažováním rostlin totiž můžeme nadělat mnohem více škody než užitku.

To je ale jen jedna z nejběžnějších letních chyb zahrádkářů.

Sekání trávy

Názory na to, jak často byste měli sekat trávník, se během roku liší. Všichni experti se ale shodují na tom, že ve vlně veder byste ho zkrátka vůbec sekat neměli. Zároveň rozhodně není třeba panikařit. Krátká vlna veder naše trávníky zničit nedokáže a dokonce i zežloutlá tráva se ještě dokáže vzpamatovat.

Zaplavování trávníku

Rozhodně není na škodu trávu v letních měsících minimálně jednou za týden zalít, tedy v případě, že daný týden nepršelo. Je ale nutné, abychom si dali velký pozor na přílišnou zálivku. Zaplavování zahrady může trávníku uškodit stejnou měrou jako vlna veder.

Důležité je také zalévat zahradu ve správný čas, kterým jsou v létě brzké ranní hodiny, kdy ještě není takové horko.

Zastřihávání

Rozhodně se také vyhněte zastříhávání rostlin. To jim totiž dá signál k růstu, ke kterému poté spotřebují poslední zbytky energie a vody.

Květináče na slunci

Květiny v květináči byste v létě neměli nechávat na přímém slunci, jsou na něj totiž mnohem náchylnější než ty zasazené v zemi. Ideální je v letních měsících přemístit do polostínu.

Zdroj: Express

KAM DÁL: Lidé jsou nepoučitelní, v létě psy často neúmyslně týrají: Na co si dát pozor a co vašemu mazlíčkovi hrozí.

Klíčová slova: