Jak pečovat o psí srst, abychom nemuseli denně uklízet celý byt

U krátkosrstých plemen je péče jednodušší, přesto se jim ale věnovat musíme
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Máte doma psa, a tedy i psí chlupy, kam se podíváte? I přes všechnu lásku, kterou ke svému čtyřnohému miláčkovi jistě chováte, to není příjemné. Co udělat pro to, aby se línání psí srsti co nejvíce omezilo? Několik možností tady je…

Pokud pořízení psa teprve plánujete a rozhodně nechcete mít všude po bytě jeho chlupy, bude dobré podívat se po takovém plemenu, které je z tohoto pohledu “bezpečné”. Zvolit můžeme třeba Jorkšírského teriéra, Basenji, Greyhounda, Whippeta, havanského nebo maltézského psíka, bišonka, pudla, knírače, ale i další. Již jen podle tohoto výčtu je jasné, že psí chlupy doma mít prostě nemusíte. Jenže ne všichni jsou příznivci těchto převážně společenských plemen.

Základem je péče o srst

Pokud už máme doma psa, který zkrátka líná, není jiná rada, než se s tím smířit a o srst našeho miláčka také pravidelně pečovat. Kartáčováním a vyčesáváním srsti můžeme nekontrolovatelné vypadávání chlupů výrazně omezit. Je ale třeba na to myslet hned od prvních dnů, kdy si štěně přineseme domů. Na kartáč si musí zvyknout, proto jej jím nejprve jen hladíme, aby si pes zvykl, že mu nehrozí žádné nebezpečí. Později, až bude nutné začít se skutečným vyčesáváním, bude klidný a údržba srsti bude probíhat bez problémů.

Výživou proti línání

Línání u psů je běžnou záležitostí, přesto jej můžeme ovlivnit i správnou výživou. Chlupy totiž více vypadávají ze suché pokožky. Je tedy vhodné zařazovat do jeho stravy produkty bez látek, které vysušování způsobují. Budeme-li psa krmit hlavně masitou složkou, neuděláme chybu a důležitý je také dostatečný přísun vody, kterou musí mít pes samozřejmě neustále k dispozici. Samozřejmě je možné krmivo doplnit také oleji, které kvalitu srsti významně zlepšují a omezují také její vypadávání.

Nadměrné línání může znamenat problém

Stejně jako lidé, mohou i zvířata trpět alopecií, tedy vypadáváním srsti, přičemž může dojít až k tvorbě lysých míst. V takovém případě je nutné navštívit veterináře, který poradí, jak v péči o srst a pokožku zvířete dále pokračovat. Velmi podobný stav jako alopecie mohou způsobovat i další faktory, jako je porucha správné funkce štítné žlázy nebo porucha metabolismu. V každém z těchto případů je nutný zásah veterinárního lékaře.

Vyškrábaná místa

Někdy se mohou na těle psa objevit holá místa, která jsou ale způsobena nadměrným škrábáním. Zvíře může mít pokožku podrážděnou například z důvodu alergie - ať již na některou složku potravy (pokud jste zvířeti změnili stravu, je třeba se nejprve zkusit vrátit k původnímu krmivu), nebo může jít o reakci na prostředí, případně je nutné prohlédnout srst kvůli možnému výskytu blech. Pes si blechu přinese z procházky stejně jako klíště. Ani tomu se chovatelé někdy neubrání, nejde o žádnou ostudu, jen je třeba včas zakročit.

Stres působí psům problémy

Tak jako i u nás u lidí působí na kvalitu vlasů duševní pohoda nebo naopak stres, platí to samé i u psů. Proto je možné v některých případech nadměrné línání připisovat i stresovým situacím, jako je stěhování, narození dítěte, pořízení dalšího zvířete nebo i změna režimu dne. Pokud je to tedy možné, snažíme se udržovat pro psa co nejstabilnější prostředí. Jistě se nám odvděčí svojí spokojeností a láskou.

KAM DÁL: Roman Prymula: Odborník na svém místě nebo něčí figurka? Profesora s vazbami na Čínu už jednou srazil střet zájmů

Klíčová slova:
pes