Jak se levně a jednoduše zbavit slimáků: Pomůže měď i ranní zálivka

Zbavit se slimáků můžete i tak, že na svou zahradu nalákáte jejich přirozené predátory
 

Boj se slimáky, zdá se, nikdy nekončí. Tito nezvaní hosté se objevují na většině zahrádek a pochutnávají si na naší pracně vypěstované zelenině. Naštěstí se jich lze poměrně snadno zbavit.

Slimáci jsou trnem v oku snad každého zahrádkáře. Jsou totiž schopní přes noc zničit naše sazeničky, ale i vykousat nevzhledné díry v listech, stonkách a dalších částech větších rostlin. Navíc za sebou všude zanechávají odpudivé slizké stopy.

Nejlépe se jim daří, když je vlhko a jsou aktivní zejména v noci, ne vždy je tedy chytíte při činu.

Jak se zbavit slimáků bez námahy

Podle řady zahrádkářů je tím nejlepším, co můžete v boji proti slimákům udělat, je vytvořit zdravý ekosystém.

Ideální je na vaši zahradu přizvat přirozené predátory tohoto kluzkého škůdce. Vysaďte na své zahradě keře a živé ploty, zaměřte se na keře s bobulovitými plody, které přilákají mimo jiné i kosy a drozdy. Ti vás na oplátku zbaví slimáků.

Zóna bez slimáků

Dalším účinných způsobem, jak slimáčí řádění udržet pod kontrolou a předejít tak větším škodám, je rozdělit vaši zahradu na různé zóny. Je téměř nemožné ohraničit celou vaši zahradu tak, aby se na ni slimáci nedostali. Rozhodně byste se ale měli zaměřit alespoň na ty části vaší zahrady, které jsou nejzranitelnější, tedy na sazeničky.

Kolem čerstvě vysázených sazeniček umístěte plastový plůtek nebo je vysaďte na vyvýšený záhon, aby se k nim slimáci nedostali.

Lov slimáků

Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak se slimáků na zahradě rychle a účinně zbavit, je zkrátka vyrazit na lov. Má to ale svůj háček, a tím je to správné načasování. Ideální je na lov slimáků vyrazit zhruba dvě hodiny po setmění.

Nezapomeňte si s sebou vzít zahradní rukavice, baterku a kýbl se slanou vodou, která s nimi spolehlivě zatočí.

Pokud se vám ale vidina nočního lovu příliš nezamlouvá, můžete hledat slimáky i přes den, jen to bude o něco složitější. Přes den se totiž ukrývají na vlhkých a tmavých místech. Zkontrolujte prostory pod květináči i odpadní materiál.

Zalévejte zahradu jen brzy ráno

Skvělým trikem, jak slimáky od hodování na vaší zahrádce odradit, je také zalévání zahrady brzy ráno. Do večera, kdy jsou slimáci aktivní nejvíce, totiž stihne půda uschnout, a to se jim rozhodně líbit nebude.

Měď proti slimákům

Efektivní jsou mimo jiné také měděné kroužky, které slimákům při pokusu o jejich přelezení dají "elektrický šok", slimáci si tak příště útok na vaše rostliny pořádně rozmyslí.

Zdroj: Gardeners World

KAM DÁL: Tři "nezničitelné" pokojovky, o které se téměř nemusíte starat.